Želi očistiti svoje ime
3

Lance Armstrong bi mogao na detektor laži

Totalsport
Lance Armstrong (Foto: AFP)
Lance Armstrong (Foto: AFP)
Advokat penzionisanog američkog biciklista Lancea Armstronga poručio je kako bi se njegov klijent mogao podvrgnuti detektoru laži kako bi očistio svoje ime od optužbi za doping.

Američka antidopinška agencija (USADA) je, podsjetimo, optužila Teksašanina za sistematsko korištenje zabranjenih sredstava. Prije nekoliko je dana objavila izvještaj na više od 1000 stranica koje, između ostaloga, sadrže i svjedočenje 26 osoba, uključujući i 11 bivših Armstrongovih timskih kolega, koji su potvrdili da se sedmerostruki pobjednik Tour de Francea dopingirao i poticao druge da rade isto.

USADA je poništila sve Armstrongove rezultate, uključujući i spomenute pobjede na Touru, ali da bi odluka postala pravomoćna, mora je potvrditi Međunarodna biciklistička federacija (UCI). Armstrong je sve vrijeme opovrgavao da je uzimao doping, ali odustao je od pravne borbe protiv USADA-e.

"Moguće je da će Lance ići na detektor laži, nikad se ne zna", rekao je u nedjelju njegov advokat Tim Herman u razgovoru za BBC Radio 5.

Upitan zašto se Armstrong ne želi boriti protiv optužbi, Herman je odgovorio:

"Odlučio je krenuti dalje jer zna da će za neke uvijek biti kriv, bez obzira na to što se dogodilo". Na kraju je Herman pozvao i 26 spomenutih svjedoka da se također podvrgnu detektoru laži.

"Ne bih osporavao rezultate detektora laži ako bi test bio proveden s dobrom opremom i ako bi ga vodio kvalificirani tehničar", kazao je Herman.