sport
50

Ksenija Marinković i Miroslav Kočić novi prvaci BiH u badmintonu

Klix.ba
Ove subote u Sarajevu je održan Drugi seniorski badminton šampionat BiH u pojedinačnoj konkurenciji.

U organizaciji Sarajevo badmintona i Badminton saveza BiH 24 igračice i igrača iz Banje Luke, Bihaća, Jablanice, Prijedora i Sarajeva su se u ženskom i muškom singlu borili za titulu najboljeg badmintonaša u zemlji za 2016. godinu.

Šampionat je organizovan u odličnim uslovima koje pruža sportska dvorana Pete gimnazije na Dobrinji.

U prvom dijelu šampionata 12 igračica i 12 igrača su bili raspoređeni po grupama gdje su se u međusobnim ogledima u grupi borili za prolazak u drugi dio šampionskog turnira u kojem su se po nokaut sistemu borili za prolazak dalje.

Mečevi u grupama su obilovali uzbuđenjima, u većini mečeva suparnici su bili vrlo izjednačeni i moglo se vidjeti mnogo dobrog badmintona.

Ipak istinske drame su se mogle vidjeti u mečevima razigravanja. Borba za poene je od igrača tražila maksimum snage, izdržljivosti i volje. Četvrtfinalni meč između Dalile Prando i Milice Kos je bio epska bitka dvije sjajne mlade osobe koje su se snagom volje i nepresušnim entuzijazmom nastojale ostvariti prevagu nad protivnicom. Nakon tri iscrpljujuća seta nijanse su donijele pobjedu Milici Kos.

Nakon 40 odigrana meča na pobjedničko postolje su se popeli novi šampioni BiH:

Žene:

  1. Ksenija Marinković - BK Banja Luka
  2. Milica Kos - BK Prijedor
  3. Jelena Gruban - BK Prijedor

Muškarci:

  1. Miroslav Kočić BK Banja Luka
  2. Miloš Tomić - BK Banja Luka
  3. Marko Kočić - BK Banja Luka

Za dolazak na najviše postolje šampioni su morali odigrati i pobjediti u 6 mečeva u jednom danu, što je zaista podvig vrijedan punog poštovanja.

Glavni sudija šampionata je bila Olja Fail.

U sklopu sjajne organizacije šampionata ekipa iz Sarajevo badmintona je organizovala i zanimljivu promociju badmintona najmlađim Sarajlijama, a pod nazivom "Cool je biti dobar drug, kada se život zakomplikuje, ja igram badminton".

Lijepo je bilo vidjeti dvoranu ispunjenu mnoštvom mladosti i dječijeg smijeha. Kroz zabavu su klinci, među kojima de sigurno biti i budućih badmintonaša, učili neke prve osnove ovog lijepog sporta. Bili su vrijedni i zainteresovani i na kraju su bili nagrađeni prigodnim poklonima.