sport
0

Bosna i Sarajevo najbolji na državnom džudo prvenstvu

Klix.ba
U Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" u Trebinju u organizaciji Judo kluba Leotar, održano je Državno prvenstvo za seniore i seniorke.

Na prvenstvu je nastupilo 28 klubova sa oko 150 takmičara i takmičarki.

U veoma jakoj konkurenciji po 21. put za redom naslov prvaka Bosne i Hercegovine u individualnoj i ekipnoj konkurenciji za muškarce osvojio je Judo klub Bosna Sarajevo sa osvojenih 17 bodova.

Druga mjesta sa osvojenih 11 bodova podjelili su Judo klubovi Famos Istočno Sarajevo i Leotar Trebinje, dok je mostarska Borsa sa 6 bodova zauzela treće mjesto.

U ženskoj konkurenciji po peti put za redom najuspješnije su bile takmičarke Ženskog Judo kluba Sarajevo, koje su ubjedljivim pobjedama sa osvojenih 26 bodova osvojile naslov prvaka Bosne i Hercegovine u individualnoj i ekipnoj konkurenciji.

Drugo mjesto je osvojio Judo klub Zvijezda Banja Luka sa 6 bodova i treće mjesto Judo klub Prijedor sa 4 boda.

Osvajači zlatnih medalja po kategorijama za seniore su:

-60kg Andrej Zurovac, -66kg Petar Zadro, -73kg Filip Stojak, -81kg Nikola Mišković, -90kg Rijad Dedejić, -100kg Stefan Šiljegović, +100kg Harun Sadiković.

Osvajačice zlatnih medalja po kategorijama za seniorke su:

-48kg Ema Brkanić,

-52kg Selma Sejdinović, -57kg Anđela Samardžić, -63kg Ivana Kukić, -70kg Aleksandra Samardžić, -78kg Barbara Ćikić, +78kg Larisa Cerić.

Ujedno naglašavmo rezultat Eme Brkanić u kategoriji -48kg, koja je kao najmlađa takmičarka ovog prvenstva sa svojih 15 godina osvojila prvo mjesto i pobjedila višestruku prvakinju BIH Dejanu Komljenović. Ovim rezultatom je pokazala da dolaze nove nade judo sporta u BIH i kreće stopama svojih starijih klupskih kolega.

Za najuspješnije takmičare ovog prvenstva proglašena je Larisa Cerić i Stefan Šiljegović.

Odlični nastupi i kvalitetne borbe svih takmičara na Državnom prvenstvu dobar su znak pred predstojeći Evropski kup – Top ranking "Sarajevo open 2016", koji će se održati 19. i 20. 3. 2016. godine na Ilidži.

Seletor seniorskog bh. tima Branislav Crnogorac posebno je zadovoljan sa formom svojih reprezentativaca, a prije svih sa Harunom Sadikovićem, Petrom Zadrom, Rijadom Dedejićem, Filipom Stojakom i Stefanom Šiljegovićem, dok su kod žena izvanrednu formu pokazale Larisa Cerić, Aleksandra i Anđela Samardžić, Selma Sejdinović, Ema Brkanić i Ivana Kukić.

Ova forma je dobar vjesnik dobrih nastupa reprezentacije BIH na predstojećim međunarodnim judo takmičenjima.