Odlazak legende
0

Kraj karijere za Hajlea Gebreselasija

FENA
Nezavršena maratonska utrka u New Yorku bila je i posljednja u karijeri legende svjetske atletike, Etiopljanina Hajlea Gebreselasija, koji je objavio da se povlači.

Gebreselasije (37) će ostati upamćen kao "kralj dugih pruga", koji je u ovim ateltskim disciplinama čak 27 puta obarao svjetske rekorde.

On je već na prvom velikom takmičenju u seniroskoj konkurenciji, šampionatu svijeta u Stuttgartu 1993. godine, postao planetarni prvak na 10.000 metara, čime je nagovijestio blistavu karijeru, prepunu trofeja.

Ubrzo je uslijedilo obaranje rekorda na 5.000 metara, na mitingu u holandskom gradu Hengelu, a kasnije je svima postalo jasno da su najbolji rezultati na "dugim prugama" rezervisani za Etiopljanina.

Kada se pojavio na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, svi su očekivali da je zlatna medalja na 10.000 metara rezervisana za njega, a Gebreselasije se potrudio da ne iznevjeri nade brojnih navijača i zasluženo se popeo na pobjedničko postolje.

Dominaciju je potvrdio i četiri godine kasnije na Igrama u Sidneyju, kada je vodio veliku borbu sa Kenijcem Polom Tergatom. Obojica su trčali fantastično, ali je "zlato" otišlo u ruke Gebreselasija.

Maratonskim utrkama posvetio se prije osam godina, a najveće uspjehe u toj disciplini postigao je 2005. u Amsterdamu i 2007. u Berlinu.