sport
0

Gebrselassie medijima poručio da nastavlja karijeru

Totalsport
Haile Gebrselassie (Foto: AP)
Haile Gebrselassie (Foto: AP)
Haile Gebrselassie, proslavljeni etiopski dugoprugaš i vlasnik svjetskog rekorda u maratonu, povukao je svoju, očito brzopleto donesenu, odluku o odlasku u penziju.

Podsjetimo, 37-godišnja atletska legenda izjavio je da je njegova sportska karijera došla do kraja nakon što je morao odustati u toku Njujorškog maratona. Frustracije koje su se sakupile u njemu zbog toga, kao i povrede koljena s kojom se muči, rezultirale su objavom penzionisanja koja je sada, tvrdi njegov trener Woldemeskel Kostre, došla svom kraju.

"U subotu je putovao u Wollegu, gdje se održavala utrka. Rekao je da će trčati dok bude zdrav. Tamošnji mediji su ga upitali za značenje tih riječi, a on im je rekao da nastavlja", tvrdi Kostre.

Gebrselassie, koji je u karijeri postavio 27 svjetskih rekorda, na utrci je nastupao u ulozi celebrity-startera.

"Bude li to želio, on može nastupati do 45. godine. Tamošnji građani nagovaraju ga da nastavi", dodao je trener dvostrukog olimpijskog pobjednika na 10.000 metara (Sydney 2000, Atlanta 1996.).

Jedna etiopska TV-stanica potvrdila je da Gebrselassie nastavlja s pripremama za londonske Olimpijske igre 2012. godine.