sport
300

Košarkaške i rukometne selekcije BiH vraćaju se u Skenderiju

FENA
(Foto: FENA)
Predstavnici KJP Skenderija te Košarkaškog i Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu potpisali ugovor o korištenju sportskih dvorana ovog centra za igranje i treniranje košarkaških i rukometnih reprezentativnih selekcija.

Ugovor su potpisali vršilac dužnosti direktora KJP Skenderija Amer Kapo i generani sekretari dvaju saveza Dubravko Barbarić (KSBiH) i Smajo Karačić (RSBiH).

Najavljeno je da će Skenderija već u junu biti domaćin dvaju važnih sportskih događaja - prijateljskoj utakmici kadetskih košarkaških reprezentacija (U17) BiH i Španije (11. juna), te rukometne revanš utakmice baraža protiv Švedske (15. juna) za nastup na SP-u 2017. u Francuskoj.

"Reprezentativne utakmice u Skenderiji nisu igrane dvije godine i naše analize jasno su pokazale činjenicu da ako želimo promjene Skenderija se mora promijeniti. Iz tog razloga smo promijenili način poslovanja, a posbenu pažnju ćemo posvetiti sportskim klubovima i reprezentacijama. Zbog toga smo dali posebene uvjete za korištenje dvorane košarkaškom i rukometnom savezu. Našem gradu trebamo da poklonimo ovakve utakmice i ovakve spektakle. Vrijeme je da se i Sarajevo pokaže kao sportski grad, da napunimo dvoranu i podržimo naše reprezentativce", rekao je Kapo.

Dubravko Barbarić kazao je da je Skenderija bila epicentar sportskih događanja i da joj to mjesto treba biti vraćeno.

"KSBiH je odlučio da građanima Sarajeva, koji su u velikom broju pozdravili naše zlatne kadete, prikažemo kako ti momci igraju uživo. U Skenderiji biće upriličena prijateljska utakmica protiv Španije, koja već sada izaziva veliki interes. To će biti i test za sportsku publiku u Sarajevu. Iako će to biti prijateljska utakmica ona nam može pokazati kakav je interes za košarkaški sport u našem glavnom gradu", kazao je Barbarić.

Smajo Karačić izjavio je da RSBiH ovim ugovorom želi podržati mladi menadžment centra Skenderija, te da će pokušati animirati sugrađane da cijeloj BiH pokažu da Sarajevo vraća stari sjaj kada je u pitanju interes za državne reprezentacije.

"Rukometaši BiH 15. juna u Skenderiji će dočekati Švedsku u revenš susretu baraža za SP u 2017. u Francuskoj. Želimo da se kvalifikujemo na SP i tako nastavimo kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima. RSBiH nije u sjajnoj finansijskoj situaciji i svaka pomoć nam je dobro došla. Dobili smo apsolutno razumijevanje od centra Skenderija", kazao je Karačić.

Dodao je da grad od pola miliona stanovnika treba da pordži svoju rukometnu reprezentaciju na pravi način, a da će im se naši najbolji rukometaši, kojim svim srcem igraju za BiH, odužiti na terenu.

"Želimo da pokažemo da u Sarajevu nije zamro interes za sport i da ovaj hram, u koji su ulazili brojne sportske veličine, vrati stari sjaj i da Skenderija bude mjesto gdje će nastupiti naši takmičari u svim sportovima", kazao je Karačić.