Zahvaljujući Adisu Bećiragiću
24

FOTO / Zeničanin na trenerskom usavršavanju u Turskoj

Klix.ba
Prije deset godina centar kadetske košarkaške ekipe Zenica Metalno, Islam Zukan, svoj veliki uspjeh u karijeri zabilježio je u omladinskoj selekciji Ulkera iz Turske, a ista sudbina bi mogla da bude i mladog zeničkog košarkaša Jusufa Husejnovića, koji je slučajno odabran da boravi u Turskoj na pripremama sa svojim trenerom Harunom Čolićem.

Ove godine Zenicu je posjetio Adis Bećiragić, bivši košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je svoju karijeru nastavio u Turskoj. Razlog posjete Zenici bio je provjera zeničkih košarkaških klubova - lov na talente. Bećiragić je jedno vrijeme bio asistent Bogdanu Tanjeviću, selektoru Turske na SP 2010. godine, sa kojim je osvojio drugo mjesto i srebrnu medalju.

Harun Čolić je odabran da boravi u Turskoj na trenerskom usavršavanju koje će voditi naš bivši reprezentativac.

"Boravit ću tamo 15 dana i bit ću na trenerskom usavršavanju sa selektorom turske kadetske reprezentacije i bivšim bh. reprezentativcem Adisom Bećiragićem. Veliki klubovi kao što je i Darüşşafaka S.K. iz Istanbula imaju tu tradiciju da dovedu trenere iz 'manjih' zemalja na usavršavanje njihovih vještina, a pritom te nauče nekim stvarima koje do sada nisi znao", ističe Čolić.

Bećiragić je došao u Zenicu prvenstveno kako bi pogledao igru mladog košarkaša Jusufa Husejnovića, koji je jedan od najperspektivnijih igrača na ovom području, a moguće je da Jusuf krene stopama Zeničanina Emira Preldžića, koji je svoju košarkašku karijeru nastavio u turskom Fenerbahčeu. Odabir igrača i klubova je sasvim slučajan, pa je tako zeničkom klubu Ten-Zenica pripala čast da Bećirović posjeti njihov klub i izabere jednog sretnika.

"Većina naših bh. košarkaša završila je po stranim ligama, a razlog toga je nezainteresovanost za domaće talente. U Tursku idem na trenersko usavršavanje u ulozi sportskog direktora Omladinskog košarkaškog kluba Zenica, gdje mi je cilj da postignem neki vid saradnje kako bi svake godine slali najtalentovaniju djecu na usavršavanje. Treninge ću raditi sa njihovim trenerima u omladinskim i seniorskim selekcijama, a tamo ćemo boraviti od 23. augusta do 7. septembra 2012. godine", objasnio je Čolić.

Mladom Husejnoviću odlazak u Tursku predstavlja veliki izazov i čast da upravo on bude odabran te se nada da će uspjeti ostaviti dobar utisak na nove trenere.