Harali 90-tih godina
25

Željko Rebrača o zlatnoj košarkaškoj generaciji Srbije: Bili smo kao Beatlesi

N. K.
Rebrača s trofejom (Foto: Instagram)
Rebrača s trofejom (Foto: Instagram)
Nekadašnji srbijanski košarkaš Željko Rebrača prisjetio se vremena kad je tokom 90-ih reprezentacija SR Jugoslavije harala evropskom košarkom.
"Svima smo željeli pokazati da smo najbolji. Željeli smo sve isprašiti. Svi su nas se plašili i širom svijeta su pratili kako igramo i šta radimo. A mi bismo ih pobjeđivali s 20 razlike. U Srbiji smo bili kao Beatlesi. Svi su nas voljeli, sve smo pobjeđivali", rekao je Rebrača za španski Gigantes.

Prisjetio se Rebrača situacija kako su uvijek mogli besplatno jesti u bilo kojem restoranu.

"Mogao si raditi šta hoćeš. U tom smislu, naši životu su bili dobri. Međutim, i sami smo radili dobre stvari. Pobjeđivali smo najbolje ekipe svijeta i to u vrijeme dok su nas bombardovali. To nam je davalo energiju da pokažemo svijetu da smo bolji nego što druga strana priča o nama. Teško je objasniti to", poručio je bivši centar.

Podsjetimo, Rebrača je tokom karijere igrao za Partizan s kojim je osvojio Euroligu, a kasnije je nastupao i za Benetton, Panathinaikos i Valenciju. Od 2001. do 2007. je igrao u NBA ligi za Detroit Pistonse, Atlanta Hawkse i Los Angeles Clipperse.

S reprezentacijom SR Jugoslavije osvojio je Evropsko prvenstvo 1995. i 1997. te Svjetsko prvenstvo 1998. godine.