Košarka
12

Željko Lukajić za Klix.ba: Spreman sam za razgovor sa čelnicima KS BiH

Razgovarao: Elvis Bunić
Željko Lukajić: Volio bih raditi na jedan duži period
Željko Lukajić: Volio bih raditi na jedan duži period
Željko Lukajić jedan je od četiri najozbiljnija kandidata za nasljednika Duška Ivanovića na klupi košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Klix.ba Lukajić je potvrdio da su uspostavljeni prvi kontakti sa krovnom kućom bh. košarke, no da je još uvijek sve daleko od dogovora.

S obzirom da je Lukajić jedini slobodan trener od četiri kandidata, to mu može biti prednost s obzirom da Partizan, Cibona i Igokea mogu zabraniti Džikiću, Mulaomeroviću i Bajiću da uporedo vodi selekciju BiH.

"Ne bih želio da mi to bude prednost u odnosu na ostale kandidate. Smatram da je stručnost i iskustvo ono čime se treba voditi pri izboru selektora", kaže Lukajić na početku razgovora za Klix.ba.

Pedesetsedmogodišnji Lukajić, koji je tokom trofejne karijere radio u petnaestak klubova, bio je u nekoliko navrata u najužim kombinacijama za kormilara bh. tima, no nikada nije izabran.

"Jednom sam odbio jer se tada radilo kao da se prijavljujem na biro. Raspisan je neki konkurs, pa kao da se treneri prijavljuju, što nema nikakvog smisla. Zna se kako se trebaju voditi razgovori kada je u pitanju izbor novog trenera", poručuje popularni Struja i dodaje:

"Što se mene tiče, ja sam spreman za razgovor sa čelnicima KS BiH, pa ćemo vidjeti šta i kako. Ja imam svoju viziju, te bih volio raditi na jedan duži period, a ne po principu 'budi selektor u kvalifikacijama, pa ćemo vidjeti šta ćemo dalje'. Spreman sam doći u Sarajevo na razgovore ili bilo gdje drugo, pa ako se to desi, vidjet ćemo kakvi će biti zaključci", govori Lukajić.

Iskusni strateg dobro poznaje prilike u bh. košarci.

"U ovom trenutku kada pogledate igrače koje ima reprezentacija BiH, a to su sve igrači u velikim evropskim klubovima, te dvojac iz NBA Teletović-Nurkić, cilj bi bio odlazak na Evropsko prvenstvo. Pratio sam i ove mlade selekcije i tu ima dosta igrača sa potencijalom", rekao je Lukajić.