Košarka
91

Kandidati za selektora košarkaške reprezentacije BiH su Džikić, Mulaomerović, Lukajić i Bajić

Razgovarao: Elvis Bunić
Nakon što je i definitivno potvrđeno da Duško Ivanović neće biti selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, krenula je potraga za novim strategom najboljih bh. košarkaša.

Stručni savjet KS BiH u sastavu Sulejman Begović, Dragan Bajić i Tihomir Mustapić ovih dana ima pune ruke posla.

Zadatak ovog tijela krovne kuće bh. košarke nije nimalo lagan - predložiti kandidate za selektora bh. selekcije Upravnom odboru, koji će potom izabrati novog kormilara reprezentacije BiH.

Bh. javnost je nedvojbeno kao svog favorita vidjela Nenada Markovića ponovo na klupi reprezentacije, no on, kao ni Adis Bećiragić, neće sjesti na klupu bh. tima.

"Trenutno smo u kontaktu sa četiri kandidata. To su Aleksandar Džikić, Damir Mulaomerović, Željko Lukajić i Dragan Bajić", kaže Begović za Klix.ba.

"Džikić je izjavio da želi postati selektor BiH, no razgovore je preusmjerio na svog menadžera. Također, on je pod ugovorom sa Partizanom i oni će se tu pitati. Do ponedjeljka ćemo definitivno znati njegov odgovor".

"Mulaomerović mi je rekao da niko ne bi bio sretniji od njega da preuzme reprezentaciju, no sve će zavisiti od Cibone i od njihovog dopuštenja. Utakmice reprezentacije završavaju 17. septembra, dok ABA liga starta 1. oktobra i to bi praktički značilo da bi propustio vođenje pripreme zagrebačkog kluba. Od njega konačan odgovor očekujem u nedjelju, kada on obavi razgovore sa čelnicima Cibone".

"Bajić i Lukajić također su zainteresovani za vođenje bh. selekcije. Bajić je pod ugovorom sa Igokeom, dok je Lukajić trenutno slobodan i njegov odgovor bismo trebali znati sutra", kaže Begović, koji dodaje kako će u utorak ili srijedu i zvanično predložiti dva ili tri kandidata Upravnom odboru KS BiH, koji je trenutno nekompletan nakon što su sva tri člana iz reda hrvatskog naroda podnijela ostavke.

"Siguran sam da će se Upravni odbor kompletirati iduće sedmice", dodao je Begović.

Što se tiče selekcija koje će nastupati ovog ljeta, Begović ističe kako se nada da će sedam bh. selekcija biti u pogonu.

"Trebali bismo imati četiri muške i tri ženske selekcije. Kod muškaraca bi trebale nastupati U16, U17, U18 i seniorska, što bi značilo da ovog ljeta nećemo imati U20, dok će kod žena aktivne biti U18, U20 i seniorska, koja trenutno igra kvalifikacije za Eurobasket", rekao je Begović.