Aleksandar Aco Petrović
0

INTERVJU / 'Želio sam biti selektor BiH, novac me nije zanimao"

Razgovarao: Edin Isanović
Petrović sa našim novinarom (Foto: Fotoservis)
Petrović sa našim novinarom (Foto: Fotoservis)
Povodom 40 godina rada Rusmira Halilovića jedan od gostiju bio je i Aleksandar Aco Petrović. Kao košarkaš ostavio je dubok trag u jugoslovenskoj košarci. Odlično je igrao za zagrebačku Cibonu. "Sjajan je osjećaj ponovo biti u Sarajevu. Dolazio sam i kao trener Cibone i Zadra. No, svako novo putovanje u glavni grad BiH me izuzetno veseli“, počinje razgovor za Sarajevo-x.com, Aco Petrović.
Ovdje ste služili i vojni rok?

Tako je. Sjećam se da sam u to vrijeme odradio nekoliko treninga sa Bosnom. Ipak, bilo je previše rastezanja i trčanja. Kasnije sam trenirao sa košarkašicama Željezničara. Održao sam formu i odmah nakon odsluženja vojnog roka otišao sam na pripreme jugoslovenske reprezentacije. U Sarajevo imam puno prijatelja.

Među njima je i Rusmir Halilović?

Svakako. On je dugo vremena trenirao Dražena i naše veze su postale obiteljske. Posebno pamtim onaj naskok u srce reketa koji je otvarao nekoliko mogućnosti. Dražen je to naučio od Rusmira. Kada sam dobio poziv za ovaj skup, otkazao sam sve druge obaveze. Utisci su zaista impresivni.

Još se spominje onaj dvoboj Šibenke i Cibone kada ste igrali protiv Dražena. To se pamti?

To neću nikada zaboraviti. Mlađi brat mi je u toj utakmici dva puta probacio loptu kroz noge. Volio je košarku. Sjećam se njegovih jutarnjih šuteva. Naime, imao je jednog dječaka koji mu je stalno dohvaćao lopte. Svaki dan je radio 300 do 500 šuteva na koš, zavisno od raspoloženja. Većina tih lopti bi prolazila kroz obruč. Ujutro je šutirao, a navečer je imao utakmicu. Bez toga nije želio izaći na parket. To ga je motivisalo.

Vi ste se prije izvjesnog vremena spominjali kao mogući selektor košarkaške reprezentacije BiH?

Da. Želio sam biti selektor bh. reprezentacije, ali sve je ostalo na prijedlogu. Nije bilo službenih kontakata iz saveza. Sa moje strane želja je postojala. Novac me uopšte nije zanimao.

Koliko znate o našoj odabranoj košarkaškoj vrsti?

Da me sada pitate da nabrojim osam igrača iz hrvatske i bh. reprezentacije, prije ću nabrojati košarkaše iz vaše nacionalne vrste. Jedna sjajna generacija sa Teletovićem, Preldžićem, Đedovićem... Ima mnogo veći kvalitet nego što je do sada pokazala. Vidim da je klupska košarka u padu. Bosna je na posljednjem mjestu u NLB ligi. Ne znam šta se dešava.

Možda jednoga dana postanete šef državne košarkaške selekcije BiH?

Nikada se ne zna. Možda!