Košarka
0

Zbog zakašnjele odluke saveza prvakinje BiH neće igrati domaće prvenstvo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U bosanskohercegovačkom košarkaškom sportu na pomolu je nova kriza u radu i odlučivanju u okviru Košarkaškog saveza BiH.

Nakon brzoplete odluke o uključivanju ženskih klubova koji igraju Regionalnu ligu u prvu fazu domaćeg prvenstva uslijedilo je i reagiranje tih klubova.

Čelnici ženskog košarkaškog kluba Čelik, branitelja naslova prvaka Bosne i Hercegovine, odlučili su da ekipa ne igra prvu fazu prvenstva jer nemaju dovoljan broj igračica da igraju u prvenstvu BiH i Regionalnoj ligi.

"Ova odluka Upravnog odbora KSBiH da moramo igrati i domaće prvenstvo za nas je neshvatljiva, prije svega što je kasno donijeta. Mi smo spremni bili igrati našu ligu, ali trebali smo davno znati da ćemo učestvovati u prvoj fazi, međutim Savez donosi odluku prekasno kada smo mi već formirali ekipu, te odigrali prvu utakmicu u Regionalnoj ligi. Mi bismo igrali domaće prvenstvo, ali da smo znali odluku saveza koja je trebala biti donijeta u maju, a ne nekoliko dana prije početka prvenstva. Na ovaj način Savez diskriminira ženske košarkaške klubove u odnosu na muške koji se takmiče samo u ABA ligi i ne moraju igrati prvi dio domaćeg prvenstva", kazao je Senad Huseinagić, predsjednik ŽKK Čelik.

Odluka Saveza najviše je pogodila Slobodana Kecmana, trenera Zeničanki, koji vrlo dobro zna sa kojim igračkim kadrom raspolaže.

"Da nam je ranije javljeno sigurno bismo igrali domaću ligu, jer bi možda doveli par mlađih igračica. Ovako smo napravili roster, imamo mnoga putovanja, velike troškove, a naša kadetska ekipa također igra omladinsku Regionalnu ligu. Nemoguće je u ovom trenutku da ova ekipa igra dva takmičenja, jer bi uslijedile brojne povrede igračica. Da nam je u maju javljeno na vrijeme, kako stoji u Pravilniku o takmičenju, onda bi to bila druga priča. Play Off ima i skromniji roster od nas i ovo je veliki udarac za najbolja dva kluba u BiH", kazao je Kecman.