Košarka
0

Zapadna konferencija NBA lige: Pet favorita, a samo jedno mjesto u velikom finalu

Piše: Elvis Bunić
Fotomontaža: Klix.ba
Fotomontaža: Klix.ba
Večeras sat nakon ponoći počinje 70. izdanje NBA lige, a u ovom tekstu predstavljamo Zapadnu konferenciju najjače svjetske košarkaške lige.
Fotomontaža: Klix.ba
Fotomontaža: Klix.ba

Favoriti

Golden State je aktuelni prvak i, s obzirom na to da nisu ništa bitno promijenili (Lee - Thompson), ne smije ih niko unaprijed otpisati. Samo je pitanje da li će ih zdravlje poslužiti jer neobično je bilo vidjeti Currya na 80 utakmica prošle sezone. Imaju odlične igrače, odličnog trenera, odličnu hemiju u ekipi, dakle, sve što je potrebno za titulu. No, uvijek je teže odbraniti titulu nego je osvojiti...

San Antonio je ovog ljeta doveo LaMarcusa Aldridgea i tako najavio posljednji pohod Duncana i Ginobilija na titulu u njihovim vjerovatno posljednjim sezonama u karijeri. U sjeni dolaska LMA je potpisivanje Westa, iskusnog igrača koji sjajno može odigrati 15-ak minuta i rasteretiti Duncana trošenja u regularnoj sezoni, a svoju rolu će imati i najviši igrač lige Marjanović. Leonard je ovog ljeta poboljšao svoju igru i izrastao je u legitimnog superstara.

Los Angeles Clippersi su već nekoliko godina gazde Grada anđela, no nikako da prođu drugu rundu playoffa. Ove sezone su doveli prava pojačanja (Stephenson, Smith, Pierce, Mbah a Moute, Johnson), a niko bitan nije napustio klub i definitivno imaju najširi roster u ligi, a to je veoma bitno kada je napad na titulu u pitanju. Trener Rivers ima da bira kakvu igru želi igrati u datom trenutku jer ima igrače koji su komplementarni i kompatibilni za svaki stil igre. Je li konačno došlo vrijeme da Paul skine sa sebe titulu "vječitog luzera u playoffu"?

Houston je ostao bez Smitha, ali su doveli Lawsona koji će umnogome rasteretiti Hardena koji se prošle sezone previše trošio u ulozi sekundarnog playa (ili primarnog, kako više volite), te bismo ove sezone mogli gledati još ubojitiju Bradu. Naravno, sve pod uslovom da Lawson prestane piti. Osim Lawsonovog "problemčića" s kojom čašicom više, potencijalni problem Rocketsima su i Howardova leđa. Ukoliko najbolji defanzivni centar lige ostane zdrav, Houston može vrlo daleko.

Oklahoma City je peti konkurent za titulu, što pokazuje koliko je Zapad jak ove sezone. Durant i Westbrook su imali dosta problema s povredama prošle godine, no mnogo veći problem tokom prethodnih sezona je bio trener Brooks. Njega više nema, tu je Donovan, veliki ljubitelj pick&rolla koji uz sve to savršeno razumije šta treba činiti u Thunderu jer nije tvrdoglav za razliku od svog prethodnika. OKC ima sve potrebno za titulu i možda je vrijeme da Durant konačno preuzme titulu najboljeg igrača današnjice od LeBrona.

Vrebaju iz sjene

Memphis je prošle sezone naučio lekciju na teži način. Od Allena, ma koliko vrhunski defanzivac bio, korisnije u modernoj košarci je imati neku WNBA igračicu. Trener Joerger je to uočio i izbacio ga iz petorke, no i dalje osim Leea Grizzliesi u rosteru nemaju čovjeka koji može pogađati trojke u visokom procentu. Gasol-Randolph je provjerena kombinacija pod košem i ukoliko od Greena dobiju koliko-toliko pouzdanog strijelca s perimetra, mogli bi se "laktati" s najboljima.

New Orleans sazrijeva u ozbiljnu ekipu, a ono najbolje od njih slijedi kroz nekoliko godina kada Davis postane najbolji visoki igrač lige. Najveći protivnik su im povrede s kojima imaju problema otkako je Davis u ligi, a i on sam nikada nije odigrao više od 68 utakmica.

Ostali

Dallas je doživio mnoge promjene i moguće je da uđu u playoff ako se sve kockice poslože. Može li Deron pokazati ono što zna? Može li McGee prestati biti izgubljen u prostoru i vremenu? Da li je Matthews vrijedan 70 miliona? Previše je upitnika, a najvažniji je onaj nad Dirkom - da li je ostalo još snage u Nowitzkom koji se na Eurobasketu vukao kao prebijena mačka...

Denver je zamijenio playmakera u odnosu na prošlu sezonu. Problematični Lawson je otišao, a njegovo mjesto će zauzeti Mudiay koji pretenduje na ROY nagradu. Naš Jusuf Nurkić će imati veću minutažu ove sezone, a to će biti i posljedica tradeova koji su izvjesni, a u izlogu su skoro svi osim Jusufa.

Los Angeles Lakersi se polako spremaju za život nakon Bryanta. Ovo je posljednja sezona Crne mambe, ali je pitanje koliko će utakmica odigrati ove sezone, a trener Scott će ga pokušati sačuvati tako što će ga prebaciti na krilo. Kupchak je nastavio praviti pogrešne poteze, te je pretrpao vanjsku liniju (Young, MWP, Clarkson, Russell, Huertas, Bryant), a upravo će najviše trpjeti Russell, igrač s najviše potencijala od ovogodišnjih rookieja. Očekujemo i da vidimo sav talenat koji posjeduje Randle.

Minnesota ulazi u sezonu poprilično uzdrmana zbog smrti trenera Saundersa i to će se odraziti na njihove igre. No, i bez toga ovoj ekipi slijedi podmlađivanje i otvaranje prostora Wigginsu i prvom ovogodišnjem picku Townsu, koji je veoma zanimljiv igrač i ukoliko ima volje učiti od Garnetta, može mnogo napraviti u karijeri.

Phoenix je potencijalno iznenađenje sezone, ali i njima treba dosta sreće. Pod košem će u defanzivi carovati Chandler, Knight i Bledsoe, a moraju naučiti igrati zajedno, Teletović je tu da raširi reket, ali je pitanje za koga...

Portland je kandidat za posljednje mjesto zapada, ali je Lillard kandidat za najboljeg strijelca lige. Ekipa se ovog ljeta raspala, a pogledom na roster vidi se da niko osim Lillarda nema poene u rukama, osim možda eventualno McColluma. Očekujemo 30+ sezonu za Damea.

Sacramento je pravi primjer izreke "u strahu su velike oči". U panici da ne izgube Cousinsa draftovali su Cauley-Steina, a potom i potpisali Koufosa, te sada trener Karl razbija glavu šta će s njima trojicom. Ne pomaže mu ni dolazak nagazne mine za svlačionicu u vidu Ronda pa može imati velikih problema kao u Denveru. Čisto igrački gledano, ekipa je snažnija jer su došli i Belinelli i Butler. Ako ništa, sigurni smo da će u Kingsima biti zabavno...

Utah će i ove sezone biti prepoznatljiv po svojoj odbrani, a sve što mladi i agresivni igrači na perimetru ne stignu zatvoriti, to će u reketu spremno čekati Gobert koji je legitimni kandidat za najboljeg defanzivca godine. Napad će trpjeti jer nemaju superstara. Hayward jeste dobar, ali to nije to.

NBA