Košarka
29

Vedran Bosnić za Klix.ba: Bio bi sjajan uspjeh otići na EP sa ovom mladom ekipom

Piše: Am. Dž.
Vedran Bonić
Vedran Bonić
Sarajlija Vedran Bosnić nedavno je proglašen za trenera godine u Švedskoj, i to treću godinu za redom. U razgovoru za Klix.ba govori o značaju nagrade, potencijalu mlade reprezentacije koju vodi i velikim ulaganjima ove skandinavske zemlje u sport i sportiste.

U svojoj igračkoj karijeri Bosnić je nastupao za Slobodu Ditu i Bosnu, a sada je selektor seniorske košarkaške reprezentacije Švedske.

“Mnogo mi znači nagrada jer dolazi od mojih kolega. Svaka nagrada mora biti motivacija za dalji rad i podstrek za rad u budućnosti”, ističe Bosnić.

Naglašava da Šveđani u velikoj mjeri ulažu u sve sportove, pa i u košarku, iako taj sport nije među prvih pet u ovoj zemlji.

“U Švedskoj je hokej sport broj jedan, a mi Bosanci i nismo baš neki hokejaši. Međutim, u zadnjih pet-šest godina vidan je napredak u svim košarkaškim selekcijama i mnogi igrači igraju u Evropi i u NBA ligi. Moramo još puno raditi, ali ako nastavimo sa kvalitetnim radom možemo se popeti još jednu stepenicu više u naredne četiri godine”, kaže Bosnić.

Od igrača koje vodi očekuje mnogo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje počinju ovog ljeta

“Ekipa će biti podmlađena i nažalost neće nam moći pomoći NBA igrači Jonas Jerebko i Jeff Taylor. Koga nema bez njega se mora. Drugi igrači će dobiti veću šansu, jer će nam to pomoći da vidimo na koga možemo računati u narednim godinama. Bio bi sjajan uspjeh za nas otići na EP sa ovom mladom ekipom”, ističe Bosnić.