Supertalenat
24

Važno je zvati se Nikola: Još jedan Srbijanac zaludio Ameriku, bit će prvi pick NBA drafta?

N. M.
Foto: ABA liga
Foto: ABA liga
Novi NBA draft je još uvijek jako daleko, ali se analitičari u Americi već odavno bave projekcijama kojim će redoslijedom mladi košarkaši biti birani, a jako visoko na listama kotira novi supertalenat iz susjedne Srbije.

Zanimljivo je da se ponovo radi o Nikoli, ovaj put o Nikoli Topiću, koji je zaludio košarkaške analitičare i skaute iz Amerike. Mnogi mu predviđaju karijeru približnu onoj koju ima njegov imenjak Jokić, a sigurni su da će nadmašiti Nikolu Jovića, kojieg je Miami Heat prošle godine izabrao kao 27. pick na draftu.

Topić ima tek 18 godina i igra za ekipu Mege Soccerbet, kojoj ga je posudila Crvena zvezda, a mladi playmaker bi u Ameriku mogao da ode bez ijednog nastupa za crveno-bijele. I to kao veoma visoko rangiran na draftu 2024. godine.

Naime, najnovija projekcija poznate stranice SBNation govori da će Topić biti izabran kao prvi pick na draftu!

"Topić majstorski obavlja ulogu startnog playmakera za Megu iako je najmlađi igrač u timu, rođen je 10. augusta 2005. Argument da će on biti prvi pick leži u sjajnoj produkciji u ABA ligi: kroz 10 utakmica, prosječno postiže 18.9 poena, 6.8 asistencija, 3.2 skoka i 1.1 ukradenu loptu po utakmici uz šutiranje od 52 posto iz igre. Posjeduje treći najbolji indeks igrača, popularnu ukupnu metriku u evropskoj košarci, u ligi", piše SBNation.

Opisali su i njegove glavne karakteristike koje oduševljavaju skaute NBA timova.

"Topićeva karakteristična vještina je prolazak ka košu i postizanje poena. Ima izuzetno brz prvi korak da probije prvu liniju odbrane i izvanredno ubrzanje. Dokazao je da je vješt u završnoj fazi napada ove godine, postižući 66,3 posto svojih šuteva za dva poena. Često ga vidimo kako ostavlja svog čuvara u prašini i završava sa produžetkom prema košu, ili koči i stvara otvoren prozor dok mu protivnik prolazi pored. Topiću nije potrebno postavljanje bloka da bi stvorio dodir sa obručem, ali je i dalje impresivan u pick'n'rollu", navodi se na pomenutom sajtu.

O zaluđenosti NBA timova partijama Topića u ABA ligi najbolje govori ogroman broj skauta NBA timova koji su prisustvovali posljednjoj utakmici Mege i Crvene zvezde, na kojoj je Topić ubacio 21 poen, uhvatio 5 skokova i podijelio 5 asistencija.

Naravno, projekcija ovakvih stranica ne može se uzeti sa stopostotnom sigurnošću jer još nismo ni blizu faze sezone u kojoj će se odrediti redoslijed prema kojem će ekipe birati svoje nove mlade košarkaše, od čega će mnogo toga zavisiti. No, jasno je da će Topić, ako se ne desi povreda ili nešto nepredviđeno, kotirati jako visoko na draftu 2024. godine.

Na drugom mjestu je trenutno projiciran centar iz Francuske Alex Sarr, a na trećem Ron Holland, koji nastupa u Razvojnoj NBA ligi.

Zanimljivo je da je kao 19. pick na draftu projektovan Bronny James, sin legendarnog LeBrona Jamesa. Draft će biti održan krajem juna 2024. godine.