Košarka
37

Upitan povratak Jusufa Nurkića u reprezentaciju BiH

FENA
Jusuf Nurkić
Jusuf Nurkić
Jusuf Nurkić, centar košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i NBA ekipe Denver Nuggets, otputovao je u Zagreb na ljekarske preglede i trebao bi se vratiti u Sarajevo do večeras, ali njegov povratak u tabor reprezentacije BiH je pod znakom pitanja.

Nurkić je po odlasku u Zagreb javio Košarkaškom savezu BiH da ''osjeća veliki umor nakon naporne sezone'', te da je upitno da li će biti na raspolaganju selektoru BiH Dušku Ivanoviću za predstojeće kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2015. godine, saznaje Agencija FENA.

Talentovani centar u nekoliko navrata je izjavljivao da će uvijek biti na raspolaganju reprezentaciji BiH, što je pokazao dolaskom u Sarajevo na evropsko prvenstvo za košarkaše do 20 godina B divizije, iako je nekoliko dana prije toga potpisao svoj najveći ugovor u karijeri s Nuggetsima.

Mladi bh. košarkaši predvođeni dominantnim Nurkićem osvojili su navedeno takmičenje, nakon čega su se Nurkić i još nekoliko članova mlade reprezentacije priključili pripremama seniorskog tima.

Selektor Ivanović dao im je priliku u prijateljskim utakmicama protiv Bjelorusije, Italije i Crne Gore u Sarajevu i tada je izgledalo da sve bezprijekorno funkcioniše u taboru selekcije BiH.

Od Nurkića se očekuju velike stvari u NBA ligi i reprezentaciji BiH, a sigurno je da bi bh. nacionalni tim na centarskoj poziciji bio značajno oslabljen njegovim odlaskom.

Predstavnici KS BiH konstantno su u kontaktu s košarkašem i nadaju se da će se Nurkić ipak vratiti u Sarajevo i pomoći reprezentaciji u kvalifikacionom ciklusu, u kojem BiH očekuju utakmice protiv Velike Britanije i Islanda.