Košarka
4

UO KSBiH: Barbarić izabran za generalnog sekretara, odluka o selektoru na čekanju, Igokea će riješiti problem s FIBA-om

Piše: D. B.
Sjednica Upravnog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine održana je danas, a raspravljano je o tri veoma važne tačke, novom generalnom sekretaru KSBiH, novom selektoru seniorske košarkaške reprezentacije, a riješen je i problem suspenzije našeg državnog tima kojom je prijetila FIBA.

UO KSBiH je za novog generalnog sekretara KSBiH izabrala Dubravka Barbarića, čije će imenovanje potvrditi Skupština.

"Članovi UO KSBiH su razmatrali prijave trojice kandidata za generalnog sekretara, dvojice iz RS i jednog iz Kantona Sarajevo. Na osnovu programa koji su poslali, jednoglasno smo odlučili da je nakonkretniji Dubravko Barbarić, uspješan biznismen koji je vezan za sport. To je prijedlog UO KSBiH, koji mora potvrditi Skupština. Takav je dogovor, UO je trebao provesti sve procedure i dostaviti jedno ime, a zadatak Skupšine je potvrđivanje", izjavio je za portal Klix.ba potpredsjednik KS BiH Sejo Bukva.

Na odluku o novom selektoru čekat će se do 26. aprila, a kandidati su Damir Mulaomerović i Dragan Bajić.

"Drago mi je da smo imali dva kvalitetna prijedloga, dvojicu stučnjaka kao što su Damir Mulaomerović i Dragan Bajić, mlade trenere željne dokazivanja. Oni imaju svoje kvalitete, pa nismo mogli dobiti dovoljnu većinu i odlučiti se za jednog od njih dvojice. Tu odluku smo prolongirali za 26. april, kada će biti održana nova sjednica UO KSBiH, a i vanredna sjednica Skupštine koja će potvrditi generalnog sekretara. Ni jedan od selektora nije ponudio uvjete, pa će to biti presudno. Kandidati će svoje uvjete dostaviti zapečaćene u kovertama, koje će se otvoriti na sjednici. Na osnovu toga ćemo donijeti odluku", rekao je potpredsjednik KSBiH.

Evropski ogranak FIBA-e je krajem prošle sedmice poslao dopis u kojem je odlučio da suspenduje 14 nacionalnih saveza, uključujući i naš, zbog toga što su određeni klubovi odlučili potpisati sporni ugovor sa firmom Euroleague Commercial Assets (ECA), koja je vlasnik prava na Euroligu.

Prvak Bosne i Hercegovine, Igokea iz Aleksandrovca, stala je uz ECA-u, što je razlog suspenzije, ali će taj problem biti riješen.

"To nam je bila prva tačka dnevnog reda. Igokea će se prikloniti FIBA-i kako ne bi blokirala učešće reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu", jasan je bio Bukva.