Košarka
22

Trener Denver Nuggetsa o Nurkiću: On ne osjeća strah, volim da je što duže na parketu

Piše: D. B.
Jusuf Nurkić
Jusuf Nurkić
Jusuf Nurkić još uvijek ima mnogo toga naučiti u NBA ligi, ali svojim igrama pokazuje da je na pravom putu. Njegov košarkaški kvalitet ne prolazi neopaženo, pa pohvale stižu sa svih strana.

Nurkić je prošlog ljeta stigao u NBA ligu i postao igrač Denver Nuggetsa. Njegov početak nije bio lagan, on čak nije govorio ni engleski jezik prije dolaska u SAD, piše Bleacher Report.

"Teško je biti rookie, zaista teško. Kad si novi, niko te ne poštuje, a nema razloga za takvo ponašanje", izjavio je Nurkić govoreći o svom privikavanju na NBA i SAD prije utakmice i poraza Denver Nuggetsa od Los Angeles Clippersa u ponedjeljak.

Bh. košarkašu nedostaje isustva, što pokazuje podatak od 7,3 faula na 36 minuta. To je najviše u NBA ligi među igračima koji imaju barem 15 utakmica u aktuelnoj sezoni.

"Volim da je Nurkić što duže na parketu. Faulovi su aspekt njegove igre na kojem mora poraditi. To je pod njegovom kontrolom, mora naći rješenje, jer mu prekršaji u svakoj utakmici donose nevolje. No, treba reći i da je veoma koristan jer konstantno skokovima osvaja loptu za nas. On je naš najsnažniji igrač", izjavio je trener Nuggetsa Brian Shaw.

Nurkićeva sklonost prekršajima ne bi bila problem da je on samo još jedan visoki igrač i ništa više, no, on je dokazao da je mnogo više od toga. Tako tvrdi i trener Los Angeles Clippersa Doc Rivers.

"On je dobar, jak, vješt, vještiji nego što mislite. On zna kako igrati, kako asistirati, veoma je dobar igrač. Timofey Mozgov je otišao vjerovatno zato što su u Denveru željeli više prostora za igru omogućiti upravo Jusufu Nurkiću", izjavio je Rivers.

Shaw je istakao da Nurkić mora usporiti u napadu.

"On mora usporiti i iskorištavati svoje prilike za poentiranje. Zasad nema dobru završnicu", smatra Shaw.

No, mješavina grešaka i odličnih igara se i očekuje od nekoga ko iza sebe ima samo tri mjeseca nastupa u NBA ligi, a posebno od nekoga ko kao Nurkić košarku igra manje od šest godina.

Međutim, popularni Juka definitivno uživa u igranju košarke u NBA ligi. Pun je samopouzdanja i dobro se zabavlja, što se vidi po njegovim reakcijama na utakmicama. Često se smije i šali, posebno nakon poena i blokada, a ponekad i provocira suparnike.

"To je samo sport, ima mnogo emocija i stvari ne treba shvatati lično. To nije loša stvar", rekao je Nurkić.

Njegov trener pored nekoliko kritika ima i riječi hvale za njega.

"Ne osjeća strah. Dolazi iz dijela svijeta gdje je navikao na to, spreman je suočiti se sa svim. Ne žali se, jednostavno izađe na parket i odigra najbolje što zna. Nikad ne odustaje i ne razočara, potrebno nam je više igrača kao što je on", istakao je Shaw.