Košarka
125

Teletović: Učinit ćemo sve da napravimo rezultat za historiju

Klix.ba
Mirza Teletović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirza Teletović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kapiten košarkaške reprezentacije BiH Mirza Teletović zadovoljan je dosadašnjim pripremama našeg nacionalnog tima za Evropsko prvenstvo, uprkos činjenici da je bh. reprezentacija u četiri pripremne utakmice zabilježila tri poraza.

Teletović navodi da se treninzi odvijaju prema planu, te da, srećom, u ekipi nema velikih problema sa povredama. Istakao je i Košarkaški savez BiH koji je igračima omogućio vrhunske uslove za rad.

"U prvoj fazi priprema radili smo na kondiciji, a onda su uslijedile pripremne utakmice i to protiv veoma jakih ekipa. U pet dana smo imali četiri utakmice i ritam je zaista ubitačan. Sa kondicije smo prešli na odigravanje utakmica i sasvim je normalno da smo izgubili na svježini i da smo se teško nosili sa ekipama koje su ranije počele pripreme. I Slovenija i Rusija imaju širi izbor igrača, a i ranije su počeli sa uigravanjem. Međutim, uvjeren sam da ćemo mi u Sloveniji zaista i pokazati sav naš kvalitet. Neću reći da se čuvamo u pripremnim utakmicama, ali ima dosta zadrške i kada se maksimalno opustimo, to bi trebalo izgledati jako dobro", rekao je kapiten bh. tima.

Dodaje kako će dati sve od sebe da bi ispunio očekivanja selektora Ace Petrovića, ali i javnosti. "Znam da su sve oči uprte u mene i lično, mogu da se nosim sa tim pritiskom. Znam šta mi je raditi i podređen sam uspjehu ekipe, jer sam svjestan da je ovo odlična šansa da napravimo velike stvari. Bit će i pobjeda i poraza, znamo to, ali najbitnije je da iz svake utakmice izađemo podignute glave, svjesni da smo se borili do samog kraja. Samo tako možemo napraviti velike stvari. Na Eurobasket ne idemo kao turisti i nikad sebi ne bih oprostio da kao vođa ove sjajne generacije košarkaša ne uradim sve da uspijemo ostvariti historijski uspjeh. Želim pobjeđivati i želim taj mentalitet prenijeti na sve igrače", kazao je Teletović.

Naglašava kako će mnogo toga zavisiti od prve utakmice, koju igramo protiv Latvije. "Po rejtingu, ne spadamo u favorite grupe, ali vjerujem da se možemo nositi sa svima. Prva utakmica protiv Latvije odredit će našu sudbinu u grupi. Moramo slaviti u tom susretu, kako bi sa manje pritiska dočekali mečeve protiv Srbije, Crne Gore, Litvanije i Makedonije. Ukoliko uspijemo pobijediti Latviju, a uvjeren sam da hoćemo, mislim da možemo jako daleko. Ako ne dobijemo njih, onda se nemamo čemu nadati protiv Srbije i Litvanije, koje su daleko kvalitetnije reprezentacije od Latvije", smatra bh. košarkaški as.

Na kraju se osvrnuo i na odnos sa selektorom Petrovićem, te ustvrdio kako nemaju nikakvih problema u kominikaciji. "Znam šta selektor traži i očekuje od mene. Imamo iste motive, želje i ambicije. Ne želim se vraćati na ono što je bilo, jer želim gledati naprijed. To je jedino bitno", zaključio je Teletović.