Košarka
1

Teletović se u Brooklyn Netse vratio sa većim samopouzdanjem

Klix.ba
Mirza Teletović
Mirza Teletović
Reprezentativac BiH i član Brooklyn Netsa Mirza Teletović priključio se pripremama svog tima uoči početka nove sezone NBA lige. U razgovoru za američke medije, kapiten košarkaških Zmajeva govorio je o protekloj sezoni, ostanku u Netsima uprkos ponudama drugih evropskih klubova, svom učinku u timu i očekivanjima od sljedeće sezone najelitnije košarkaške lige.

Teletović je u Netse stigao prošle sezone i ubilježio nastup u 53 utakmice. Imao je prosjek od 3,5 poena i 1,8 skokova po susretu. Treneri Avery Johnson i P. J. Carlesimo nisu Teletoviću dali previše prostora da pokaže svoj raskošni talent. Ove godine, pod vodstvom Jasona Kidda, te stvari bi se mogle promijeniti.

"Mislim da je veoma važno dobiti priliku, a neki je jednostavno ne dobiju. Prošle sezone igrao sam u 53 utakmice, devet minuta u prosjeku. Volio bih staviti svakoga u svoju poziciju i vidjeti šta bi uradio. Mislim da bi imao isti učinak ili još slabiji. Teško je kad ne igraš", kazao je Teletović, piše New York Daily News.

Sjedenje na klupi za bh. reprezentativca bilo je izuzetno teško iskustvo nakon što je šest sezona bio standardan u Caji Laboral.

"Mogao sam napraviti malo više, to je sigurno. Ali, ne možete me staviti u igru deset minuta i reći mi da četiri puta šutiram. To je nemoguće", dodao je Teletović.

Kako piše New York Daily News, teško je reći kakvu će Mirza ulogu ove sezone imati u timu. Sigurno je da će ekipa Jasona Kidda trebati šutera koji može ući sa klupe, a Mirza je uvijek imao podršku uprave i vlasnika kluba.

Ovo je druga sezona za Teletovića nakon što je prošle godine potpisao ugovor vrijedan 10 miliona dolara. Odlično je igrao za reprezentaciju BiH na proteklom Eurobasketu, što mu je dalo veće samopouzdanje. On kaže da se njegova porodica već navikla na život u SAD-u i da je uporan u svojoj namjeri da uspije u Netsima.

"Mnogo ljudi me pita da li ću ostati ili otići. Ponavljam, ostajem u ovom timu, moj cilj je da igram u Netsima. Odlučio sam to, ne zbog novca ili nečeg drugog. Odlučio sam doći ovdje jer ovaj tim ima veliki potencijal i odlične igrače", kazao je bh. reprezentativni kapiten.

Netsi na otvaranju sezone igraju protiv Washington Wizardsa, tima kojem je Teletović prošle sezone ubacio 14 poena.