Intervju
12

Tanjević za Klix.ba: Teletovićev autoritet je velika šansa za napredak bh. košarke

Piše: N. Kustura
Bogdan Tanjević: Italijanska košarka je u krizi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bogdan Tanjević: Italijanska košarka je u krizi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Legendarni košarkaški trener Bogdan Tanjević je izuzetno cijenjeno ime u Evropi, a nakon više nego uspješne trenerske karijere trenutno obavlja funkciju direktora svih košarkaških selekcija Italije.

S popularnim Bošom smo razgovarali o problemima s kojima se susreće u Italiji, o situaciji u bh. košarci, novom predsjedniku KS BiH Mirzi Teletoviću te o Jusufu Nurkiću i Džananu Musi.

"Situacija u italijanskoj košarci nije brilijantna s obzirom na snagu države, tradiciju košarke i rezultate u prošlosti", počinje Tanjević razgovor za portal Klix.ba, a onda pojašnjava razloge problema u Italiji, ali i drugim evropskim državama.

Očekivani rezultati reprezentacije BiH

"Domaće takmičenje je pretovareno stranim igračima, što je prva i osnovna lako uočljiva greška. Međutim, takva je situaciju svugdje u Evropi. Negdje igra i više stranaca. Klubovi se pravdaju da su jeftiniji stranci i jesu zato što nisu klasa. Imamo tu Amerikanaca u izobilju i oni su objektivno srednjeg kvaliteta te ne garantuju nikakav spektakl u odnosu na domaće igrače. Nemamo dobru promjenu generacija u Italiji, a objektivno je trenutak da se stvara neki drugi tim u odnosu na ekipu koja je posljednjih godina smatrana velikom i najtalentovanijom generacijom zbog igrača kao što su Bargnani, Belinelli, Gallinari, Datome... Potrošili su godine bez velikih rezultata. Oni su već 30-godišnjaci, a novi se nisu pojavili. To sve počinje od selekcije u klubovima, a teško je tokom ljeta uraditi ono što se deset mjeseci ne radi u klubu. Zapostavljen je rad s mladim igračima i na horizontu nemamo igrače kvaliteta nabrojane četvorke", rekao je.

Tanjević je pratio igre košarkaške reprezentacije BiH u kvalifikacijama i smatra da su rezultati očekivani.

"Ne vjerujem da je moglo bolje s obzirom na to da je stalno pitanje hoće li ovaj doći, hoće li onaj doći... Da ne govorim da je to i dalje bolji nivo nego što je nivo ekonomije i situacije u državi. Sve je to nedovoljno da bismo se nadali velikom rezultatu. Teško je napraviti iskorak. Ima zemalja koje imaju ogromna sredstva u savezima, a kod nas je problem može li ekipa ući u hotel ili ne, hoće li se početi trenirati ili ne... Bez materijalne podloge ne može se krenuti naprijed. Igrači NBA lige vole da to liči na neku ozbiljnu organizaciju koja ima kvalitetne uvjete za rad. Teško je danas ikoga optužiti zašto je to tako. I jače i organizovanije zemlje imaju probleme", istakao je Tanjević.

Tanjević: Pred Nurkićem i Musom je svijetla budućnost (Foto: EPA-EFE)
Tanjević: Pred Nurkićem i Musom je svijetla budućnost (Foto: EPA-EFE)

Legendarni stručnjak je upoznat o dolasku Teletovića na poziciju predsjednika Košarkaškog saveza BiH i podvlači da mu je prije svega potrebna podrška cijelog Saveza.

"Na neki način Košarkaški savez je preslikan s državnog nivoa. Ima svoje prednosti i mane. Teletović ima veliki igrački autoritet jer je čovjek koji je napravio fantastičnu karijeru u Evropi i NBA ligi. Tim autoritetom bi mogao privući više pažnje i sponzora, jer neko sve mora i sponzorirati. Zatim da napravi neko jedinstvo misli i program za više godina unaprijed, jer program za jednu godinu je kratak i nedovoljan. Mogao bi to biti neki mali pomak. Do sada je od svih predsjednika najveći košarkaš ili najveći autoritet. To bi mogla biti jedna šansa da se podigne nivo zajedništva. Možemo se samo pitati šta bi bila reprezentacija BiH da u njoj igraju svi igrači iz BiH. Tu mislim na dvojna državljanstva, dvojne države, dvojne timove... Evo ima u NBA ligi veliki broj Hercegovaca i sličnih koji su rođeni u BiH ili imaju porijeklo iz BiH. S takvim igračima bi to bio tim neviđenih razmjera, ali ovako teško", pojašnjava popularni Boša koji se potom osvrnuo na bh. igrače u NBA ligi.

"Musa ima vremena, tek je došao u NBA ligu. Pa nije da smo svi 'Dončići'. On je veoma ambiciozan i talentovan. Mislim da će uspjeti zbog svog čvrstog karaktera i velike posvećenosti košarci. Ne vjerujem da će mu padati na um druge stvari, već da će svakodnevno raditi na svom razvoju i krađi minuta, odnosno kada dobije pet da otme sedam, kad dobije sedam da otme 12 minuta... Pred njim je to. Nurkić je fantastičan i ravan je najboljim centrima u NBA ligi. Njegov prirodni atletizam, koji nije svakodnevna stvar, i talent su dobitna kombinacija. Čak ima i pošalicu, centar je koji ima pošalicu. Gledao sam scene zbog kojih sam se slatko nasmijao. Nurkić je prema mom mišljenju apsolutno standardan među prvih šest-sedam centara u NBA ligi. Na mjestu Portlanda ga nikad ne bih pustio. Nurkić je tipični centar kakvog ja volim i zbog njega su u Portlandu spasili deceniju rada", kazao je.

Srbija ima najbolje trenere

Za Tanjevića nema dileme koja je država u regionu najbolja i najperspektivnija po pitanju košarke.

"Srbija ima najbolji rad i najbolje trenere, oduvijek su imali. I to ne samo ove velike trenere, već i ove što rade s mlađim kategorijama. Košarka je vrlo popularna u Srbiji i ogroman broj mladih ljudi trenira pod kontrolom odličnih trenera. Ne prestaje ulaganje, koje nije veliko, i svakodnevno se rađaju novi igrači. Imaju fantastičan nivo rezultata. I na evropskoj i na svjetskoj sceni. Kako su Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo rezervisani za Amerikance, onda je jasno ako si tu drugi da si najbolji u Evropi. I to sa svim tim problemima, neće ovaj, neće onaj, hoće li ovaj doći, hoće li onaj doći...", pojašnjava košarkaški stručnjak.

Tanjević će, kako nam je rekao, posjetiti Sarajevo krajem novembra budući da se nalazi u organizacionom odboru za obilježavanje 75 godina ZAVNOBiH-a, a posebno ističe druženje s bivšim istaknutim politačarem Raifom Dizdarevićem.