Prebacivanje krivice
47

Spasojević o optužbama Crnadka: Ja sam čovjek iz sporta, ne tiču nas se stvari iz politike

Piše: K. H.
Foto:: Siniša Pašalić / RAS SRBIJA
Foto:: Siniša Pašalić / RAS SRBIJA
Predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske i jedan od devet članova Upravnog odobra Košarkaškog saveza BiH Boris Spasojević u razgovoru za Klix.ba demantovao je izjavu ministra vanjskih poslova BiH da je on glavni krivac što kadeti košarkaške reprezentacije Kosova nisu dobili vizu za ulazak u BiH te je istakao da je on čovjek iz sporta, a ne iz politike.

Podsjećamo, veliki skandal potresao je bh. javnost nakon što se pojavila informacija da košarkaši reprezentacije Kosova ne mogu dobiti vizu za ulazak u BiH i dolazak na Evropsko prvenstvo koje organizuje FIBA, a nakon nekoliko neizvjesnih dana i iščekivanja najveće moguće kazne koju možemo dobiti, Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je vize mladim igračima.

Spasojević je objasnio da on teoretski nije mogao imati nikakav utjecaj na takvu odluku jer je svaki član Upravnog odbora KS BiH ravnopravan.

"Ja sam čovjek iz sporta, ne iz politike. U Upravnom odboru Košarkaškog saveza BiH sjedi devet članova, svi su ravnopravni, svaki glas je isti i sve se odluke moraju donijeti koncenzusom od šest glasova. Sve i da sam htio zabraniti dolazak košarkaša s Kosova, a nisam, tu odluku nisam mogao donijeti sam i tu nema nikakvog koncenzusa. Ja nisam ministar vanjskih poslova i ne mogu dati vize, a da jesam, ja bih dao vize. Sve što se desilo je politikanstvo gospodina ministra i prebacivanje krivice na nekoga drugog", kazao je Spasojević za Klix.ba, pa nastavio:

"Niti u jednoj stavci Upravnog odbora KS BiH ne stoji da smo mi zaduženi za te stvari i nas se nije trebalo ni pitati oko toga. Mi smo samo donijeli odluku prije godinu dana da prihvatamo domaćinstvo Evropskog prvenstva, nismo ni znali ko će igrati na prvenstvu, da li će to biti Kosovo ili Finska ili neko drugi. Nas se te političke stvari uopšte ne tiču", smatra prvi čovjek KS RS-a.

Za kraj, Spasojević je rekao da je ponosan na sve članove Upravnog odbora KS BiH jer se zajedno bore za svijetlu budućnost bh. košarke, a dodao je da on kao i njegove kolege nikada nisu gledali nacionalni ključ.

"Ja sam ponosan na to što smo sve odluke donijeli jednoglasno, devet članova Upravnog odbora uvijek je imalo isto mišljenje kada je u pitanju donošenje bitnih odluka, tako da nikada nismo gledali nacionalni ključ i glavni cilj nam je bio razvoj sporta u BiH", zaključio je Spasojević.