Košarka
117

Španija novi prvak Evrope u košarci

Klix.ba
(Foto: EPA)
Španija u finalnom susretu Eurobasketa igranog u Lilleu nije imala problema sa Litavnijom.

Predvođeni fantastičnim Gasolom Španjolci su ostvarili trijumf rezultatom 80:63 i tako osvojili naslov prvaka starog kontinenta.

Da će voditi glavnu riječu u velikom finalu Španci su potvrdili već tokom prve četvrtine u kojoj su Litvaniji dozvolili tek osam poena naspram njihovih 19. U drugom periodu Litvanija je ipak zaigrala bolje, proradio je šut, ali je rezultat na pauzi između dva poluvremena glasio 41:33 u korist Španije.

Treća četvrtina ponovo je protekla u potpunoj dominaciji Španije koja je briljantnom igrom Litvaniji dozvolila svega deset postignutih koševa. Na drugoj strani tim Sergia Scariola postigao je 19 poena, pa je pitanje pobjednika praktično riješeno i prije posljednje četvrtine.

Litvanija je u posljednjoj četvrtini bila bolja, ali to za nešto više nije bilo dovoljno. Španija je tako proslavila još jedan naslov prvaka Evrope, iako je javnost od starta Eurobasketa veće šanse davala Francuskoj i Srbiji.

Sa 25 poena i 11 skokova Španiju je do zlata vodio sjajni Gasol. Llul je postigao 12, a Fernandez 11 poena. Seibutis i Kalnietis sa po 13 poena bili su najbolji u timu Litvanije.

Eurobasket, finale:

Španija – Litvanija 80:63