Košarka
0

Sopćenje OKK Sloboda: Nije istina da nije bilo skandiranja "Haj'mo ustaše" u Mostaru

Klix.ba
Iz Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda odlučili su se saopćenjem za javnost oglasiti povodom sporne utakmice u Mostaru između Studenta i njihovog kluba u okviru 4. kola košarkaške Lige za opstanak BiH.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Omladinski košarkaški klub Sloboda Tuzla sa indignacijom odbacuje mnoštvo netačnih navoda iz saopštenja SKK Student iz Mostara, a u povodu spornih događaja na utakmici u Mostaru, kada je službeni predstavnik OKK Sloboda Tuzla bio izložen verbalnim prijetnjama, zbog čega smo razmišljali da se povučemo iz utakmice, koja je, prije svega, izgubila sportske atribute i postala poligon za izražavanje nekulture i primitivizma, a kasnije i još primitivnijih nacionalističkih strasti.

Nije istina, kako navode iz SKK Student, da nije bilo skandiranja 'Hajmo ustaše!', i to u četvrtom periodu, što je za naše košarkaše jedno veoma neprijatno iskustvo, jer nikada dosad nismo igrali u ambijentu u kome se veličaju i ispoljavaju primitivne nacionalističke strasti.

Takođe, nije istina da je bilo ikakvog verbalnog sukoba između navijača mostarskog Studenta i predsjednika Slobode, već se radilo o verbalnom nasrtaju i primitivnim psovkama upućenim od strane predsjednika kluba domaćina, gospodina Dragana Mikulića, prema predsjedniku gostujućeg kluba, a ujedno i službenom predstavniku Slobode, gospodinu Aidu Berbiću, što je nečuveno, barem u našoj dugogodišnjoj sportskoj tradiciji i kulturi.

Apsolutno objektivan sud o nemilim događajima dao je komesar Slavenko Babić, iz čijeg se izvještaja tačno vide sve neistine u saopštenju SKK Student, kao i činjenica da je grupa navijača uzvikivala izrečene nacionalističke parole.

Ono što je za svaku osudu, jeste pokušaj predsjednika SKK Student da svoje skandalozno i primitivno ponašanje pokrije sportskim kredibilitetom kluba koji zastupa. Također, želimo istaknuti, da košarkaši Studenta nisu ni jednim gestom pokazali nekorektnost, niti su nasjeli na pokušaj gospodina Dragana Mikulića da izazove incidente, pa i fizičke obračune.

Ovim putem upućujemo riječi pohvale velikom dijelu mostarske publike, koja nije nasjela na provokacije jedne manje grupe neodgovornih lica, koji su skandirali nacionalističke parole. Velike pohvale zaslužuju gospoda Božo Bošnjak i Slavenko Babić, kao i sudačka trojka Šobot, Čavara i Karović, koji su u svojim ponašanjem i zvaničnim zabilješkama poslije utakmice iskazali visok nivo objektivnosti i profesionalizma, a sve u cilju da napokon ISTINA postane javna i dostupna svima".