NLB liga
0

Široki bolji do Bosne

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
U okviru 5. kola regionalne NLB lige Široki je savladao Bosnu rezultatom 75-64. U početku ovog okršaja forsirale su se tvrde odbrane, a bilo je dosta grešaka sa obje strane. Gosti su došli u vodstvo 5-2, ali su „studenti“ mini serijom preokrenuli na 6-5.

Do kraja prve četvrtine nije bilo mnogo poena. Igralo se koš za košem. Kod rezultata 12-12 Ivanović u posljednjoj sekundi poentira i bordo timu donosi prednost. Semafor je u Zetri nakon prvih deset minuta pokazivao 14-12. U prvoj dionici utakmice najefikasniji su bili Ivanović kod Bosne sa sedam i Čolak kod Širokog sa pet poena.

Nastavak je donio nešto bolju igru pod obručima. Naime, gosti sa Pecare došli su u vodstvo 19-18, ali u tim trenucima jedan od najboljig igrača tima iz Hercegovine Čolak zaradio je četvrtu ličnu grešku, pa je morao na klupu. Nakon toga, domaći na krilima Šehovića dolaze do 23-19. No, to kao da je još više motivisalo aktuelne prvake koji poenima Grgata prave seriju i vode 29-26. Široki je bio mnogo bolji u skoku, a na odmor su otišli sa prednošću 33-30.

Treća četrvtina prelomila je ovaj dvoboj. U prve tri minute gosti nastavljaju dominaciju na parketu, no Bosna je smanjila na 38-36. Od tog trenutka gosti su zaigrali odlično i sa dvije vezane trojke Štembergera povećavaju prednost na deset poena 46-36. Neučinkoviti ataci izabranika Vlade Vukoičića u kojem su naročito prednjačili bezuspješni pokušaji za tri poena olakšali su posao timu sa Pecare. Treća dionica završena je prednošću gostiju 51-38.

U posljednju četvrtinu domaći ulaze mnogo agresivnije te smanjuju prednost na sedam poena. No, raspoloženi Štemberger ponovo sa dvije vezane trojke vraća na trinaest poena razlike. Do kraja su gosti ovaj okršaj rutinski priveli kraju. Najefikasniji igrač utakmice bio je Štemberger sa 21 poenom, od čega pet trojki. U dresu Širokog 12 koševa dodao je Grgat. U bordo dresu najefikasniji su bili Ivanović sa 16 i Šehović sa 15 poena.

Iako je utakmica proglašena visokim rizikom treba napomenuti da je sve proteklo u fer i sportskom nadmetanju.