Kvalifikacije za EP
3.2k

Senzacionalan trijumf košarkašica BiH: Fantastične Jones i Gajić srušile Rusiju

N. K.
Ženska košarkaška reprezentacija BiH (Foto: Facebook/KS BiH)
Ženska košarkaška reprezentacija BiH (Foto: Facebook/KS BiH)
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u Rusiji u okviru prvog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo domaću selekciju rezultatom 70:69.

Naša selekcija je bolje otvorila utakmicu pa su nakon prve četvrtine imali pet poena prednosti. Ipak, Ruskinje su se tada probudile i odigrale sjajno do odlaska na odmor. Uspjele su i preokrenuti rezultat te na poluvremenu imati +7.

Slično kao i na otvaranju utakmice, ponovo su košarkašice BiH preuzele inicijativu te je već tada bilo jasno da nas očekuje dramatična završnica.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Tako je bilo. Selekcije su se izmjenjivale u vodstvo, a na kraju su bolje bile košarkašice BiH i slavile zasluženu pobjedu.

Najbolja u redovima BiH bila je Jonquel Jones koja je ostvarila double-double učinak od 29 poena i 16 skokova. Veliku pomoć imala je u Marici Gajić, koja je ubacila 17 poena i imala šest skokova.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Zanimljivo da su njih dvije odigrale svih 40 minuta ovog meča. Inače, kod Ruskinja je najbolja bila Maria Vadeeva s 18 poena i 11 skokova.

BiH je tako kvalifikacije otvorila pobjedom, a u preostalom duelu ove grupe večeras se sastaju Švicarska i Estonija. BiH sa Švicarskom igra utakmicu drugog kola, a ovaj meč je na rasporedu u nedjelju u Sarajevu.