Skandal u Španiji
15

Selektor seksualno zlostavljao 13-godišnju košarkašicu, isplivali užasni detalji

N. K.
Mario Lopez (Foto: El Correo)
Mario Lopez (Foto: El Correo)
Bivši selektor španske ženske košarkaške reprezentacije Jose Mario Lopez Villalibre optužen je za seksualno uznemiravanje 13-godišnjakinje, javljaju tamošnji mediji.

Lopez je godinama najpoznatija figura španske ženske košarke i trenutno radi kao generalni direktor Gernige, a zločin se desio 1998. godine te je zlostavljanje trajalo tri godine.

Početak je datiran za ljeto 1998. godine kada je tad 31-godišnji Lopez pozvao 13-godišnju djevojčicu da kod njega gleda jednu košarkašku utakmicu.

U to vrijeme to nije bila neobična praksa i španski mediji navode da je redovno pozivao svoje igračice da s njim zajedno gledaju košarkaške utakmice.

Djevojčica je sama otišla kod Lopeza koji ju je nakon nekog vremena počeo, prema njenom svjedočenju, neprimjereno dodirivati.

Trener je prema krivičnoj prijavi zastrašivao i kontrolisao djevojčicu, dok su njeni roditelji imali problema s alkoholom i uopšte nisu pratili šta se dešava s njom.

Užasni detalji slučaja koji su isplivali u javnost navode i da je Lopez djevojčici zabranjivao da nosi donji veš ispod odjeće te da je sjedio pored nje u autobusu i dodirivao je.

Djevojčica je odustala od košarke 2003. godine kada je otišla na fakultet, a Lopez je godinama bio i selektor mlade reprezentacije Španije s kojom ima pet evropskih zlata i dva svjetska srebra.