Obradović otkrio detalje
4

Poziv iz politike i crkve "srušio" transfer u Partizan jednog od najboljih košarkaša Evrope

H. H.
Nikola Mirotić je potpisao za milansku Olimpiju (Foto: EPA-EFE)
Nikola Mirotić je potpisao za milansku Olimpiju (Foto: EPA-EFE)
Trener Partizana Željko Obradović konačno je progovorio o tome kako je propao transfer Nikole Mirotića u beogradski klub.
Beogradski "crno-beli" nudili su Mirotiću 3,8 miliona eura po sezoni, sličnu ponudu je imao i iz Crvene zvezde, a na kraju je odbio obje uz pojašnjenje da je dobijao prijetnje i uvrede i da ne želi da se u bilo kojem trenutku njegove karijere javnost u Srbiji dijeli prema tome koji klub je odabrao.

"Ispričat ću vam sve što ja znam o tome. Poslije nekoliko razgovora sa Nikolom koje smo imali i ja i uprava kloba, pozvao me je i rekao da sigurno dolazi u Partizan. Ostalo je da se razriješe papirološke stvari između njega i Barcelone i ta čitava zavrzlama. Međutim, mi smo za sve to vrijeme nastavili da komuniciramo. On je izuzetno vaspitan momak i svi ti razgovori bili su prijatni, sve je teklo kako treba, razgovarali smo o procesu sastavljanja tima, o igračima koje dovodimo, planovima, zanimao se za svaki detalj", ispričao je Obradović za Nedeljnik.

Kako je onda došlo do preokreta? Uslijedio je novi poziv, ovog puta ne onaj kom se Obradović nadao.

"Poslije dvije nedjelje takvih razgovora pozvao me je i rekao da ne može da dođe. Kad sam ga pitao zašto, rekao mi je da su u pitanju pritisci. Objasnio sam mu da smo svi mi pod pritiskom, da je to dio posla i vrijeđanje i očekivanja i prijetnje, ali da niko nije trpio neke posljedice od tog pritiska i da on sa tim može da se nosi. Tada mi je rekao da je dobio nekoliko poziva i da je prinuđen da odustane. Reći ću vam tačno kako je Mirotić meni rekao. Nije izgovorio nijedno ime, ali mi je rekao da je dobio pozive iz politke i iz crkve."

Mirotić je raskinuo saradnju s Barcelonom nakon četiri godine, a na kraju je potpisao za italijansku Olimpiju Milano.

"Naravno da nas je poremetilo to što nije došao, jer smo dvije nedjelje mislili da imamo gotov posao i razmišljali smo da uklapamo i sljedeća pojačanja. Kada je propalo, morali smo da se preorijentišemo. Ipak, želim da istaknem da ne želim da okrivim NIkolu za bilo šta. Imao sam potrebu da kažem navijačima Partizana sve što se dogodilo i da im uputim molbu da sve igrače dočekaju aplauzima i da im pokažu da ih poštuju i da tako dokažu svoju veličinu, to je moja iskrena molba", zaključio je Obradović.

Ovaj 32-godišnji košarkaš je pored Barceloninog nosio i dres madridskog Reala. Punih pet godina je nastupao u NBA ligi za Milwaukee Buckse, Chicago Bullse i New Orleans Pelicanse.

Mirotić je inače rođeni Crnogorac, ali je spletom okolnosti nastupao za reprezntaciju Španije čiji pasoš posjeduje.