Dobili majstorice
9

Portland i Toronto se plasirali u konferencijske finale, McCollum i Leonard briljirali

Piše: D. B.
Portland Trail Blazersi i Toronto Raptorsi plasirali su se u konferencijske finale.

Tokom noći su odigrane sedme utakmice polufinala Istočne i Zapadne konferencije NBA lige, majstorice koje su dale finaliste. Milwaukee Bucksima su se tako u finalu Istoka priključili Toronto Raptorsi, a Golden State Warriorsima će protivnik u polufinalu Zapada biti Blazersi.

Portland je u sedmoj utakmici savladao Denver Nuggetse. Denver je dobio prvu četvrtinu s 12 poena razlike, bilo je 29:17, a na poluvremenu 48:39. Drugo poluvrijeme je donijelo preokret, Blazersi su bili uspješniji u trećoj i četvrtoj dionici (32:24, 29:24) te su u konačnici pobijedili 100:96 i plasirali se u konferencijsko finale do kojeg ih je vodio McCollum s 37 postignutih poena. Za Nuggetse je najviše postigao Jokić, ukupno 29 poena.

Toronto je u napetoj majstorici bio bolji od Philadelphije, prvu četvrtinu je riješio u svoju korist rezultatom 18:13, a ta ionako mala razlika se topila po četvrtinama koje su tijesno pripadale ekipi Philadelphije. Ipak, Raptorsi su slavili na kraju s dva poena razlike, bilo je 92:90. Za pobjedu i plasman u finale je najzaslužniji Leonard s 41 poenom, koji je ključne poene ubacio sa zvukom sirene za pobjedu svog tima. Njegov najbliži pratilac je bio Ibaka koji je stao na 17 poena. Embiid je ubacio 21 poen za Philadelphiju.