Košarkaški sunovrat
0

ANALIZA / Porazi KK Bosna postali svakodnevnica

Piše: Edin Isanović
Stanje u omladinskom pogonu nije puno bolje. Recimo prije tri godine bilo je oko 500 polaznika. Danas se taj broj prepolovio. Šefa omladinske škole, Dejana Parežanina, to previše ne brine. Mnogo ozbiljnije i disciplinovanije se radilo u vrijeme kada je ovu funkciju obavljao Senad Redžić.

Rasprodaja ugleda se nastavlja! Košarkaši 'Bosne' izgubili su u okviru 10. kola NLB lige od Zadra sa sramotnih 50 poena razlike. Nažalost, neuspjesi nekadašnjeg evropskog prvaka postali su nam već pomalo svakodnevnica. Razloga za to je mnogo, i da bi se to promijenilo, mora se promijeniti puno toga u razmišljanju ljudi u i oko 'Bosne', kao i samih igrača. Za sve prikazano u ovoj sezoni utisak ostaje siv i bezličan. No, navijači 'studenata' posebno su ogorčeni posljednjom zadarskom katastrofom. Iako je katastrofa teška riječ, drugačije se ne može okarakterizirati.

Rezultati sve govore

Mnogo toga u 'Bosni' nije postavljeno na realne osnove, a klupske ambicije ostale su visoko, kao u vremena kada su bili na nivou svog ugleda. Danas su daleko od slavnih vremena. Ogroman je nesrazmjer mogućnosti i motiva s timske, te ambicija s klupske strane. Na startu sezone najavljeni su dobri rezultati. No, rezultati u ligi zapadnog Balkana iz kola u kolo bili su ispod svih očekivanja. Redali su se porazi.

Svima kojima je 'Bosna' pri srcu šutjeli su, čekajući rezultat. Dočekali su sramotu. Već sada se može reći da su napravljeni brojni propusti pri angažovanju pojačanja, a timu je potrebna temeljita rekonstrukcija. Očigledno je da kriza trese od podruma do krova. Organizacijska kriza je temelj Bosninog pada. Kritizirati rad i sistem igre, nema potrebe. O tome dovoljno govore sami rezultati.

Još pamtimo dane kada su bordo košarkaši bili konkurentni onim najvećima iz regije, kada su u Skenderiji redom padali Partizan, Cibona. Crvena zvezda, FMP... Posljednji uspjesi zabilježeni su pod vodstvom Jurija Zdovca koji je osvojio titulu prvaka 2008. godine. Strateg iz Slovenije je prilikom odlaska iz Sarajeva kao glavni razlog naveo je činjenicu da klub nema dugoročan plan razvoja, odnosno strateške okvire kluba (misiju, viziju i ciljeve). To je prokomentarisano na različite načine, ali je vrijeme pokazalo da je bio potpuno u pravu.

Sramotni posrtaji više nisu slučajnost

Ko je kriv? Svi pomalo. Sigurno je da i u BiH ima dovoljno kvalitetnih igrača i da se za svako pojačanje ne mora gledati preko granice. Pa čak i ako se odluče za takav potez, onda kvalitet tih košarkaša treba biti mnogo veći od prosjeka. Trebalo bi nam mnogo vremena kako bi došli do odgovora - koliko je igrača oblačilo dres 'Bosne' u posljednjim sezonama. Neki su se zadržavali kratko, neki malo duže, ali ne možemo se oteti dojmu da su napravljeni brojni kadrovski propusti. To je jedan od osnovnih uzroka loše igre 'studenata'. Kupovalo se bez ikakvih kriterija. Dok se shvati da to nije potencijal za 'Bosnu', shvati se i da sramotni posrtaji više nisu slučajnost.

Često se na treninzima može pronaći novo lice. Recimo Mirza Sarajlija je doveden kao veliko pojačanje, ali nikako ne može da izbori mjesto u udarnoj postavi. S druge strane, grubo je otjeran Amar Suljagić koji je bio jedan od najboljih mladih igrača i kojem su relevantni košarkaški stručnjaci predviđali blistavu budućnost. Preselio je u tuzlansku Slobodu, koja je nedavno u prijateljskom dvoboju savladala 'Bosnu'. Postavlja se pitanje postoji li uopšte popis kandidata ranije izabran temeljitim nadzorom po omladinskim školama ili se igrači kupuju po potrebi, kada izostanu rezultati

Oporavak će biti mukotrpan i težak

Stanje u omladinskom pogonu nije puno bolje. Recimo prije tri godine bilo je oko 500 polaznika. Danas se taj broj prepolovio. Šefa omladinske škole, Dejana Parežanina, to previše ne brine. Mnogo ozbiljnije i disciplinovanije se radilo u vrijeme kada je ovu funkciju obavljao Senad Redžić, koji je sada asistent Vukoičiću. Kako smo uspjeli saznati mjesečna primanja struke i igrača su relativno visoka (mada ima i nekih dugovanja prema igračima od ranije).

Strateg sarajevskog tima za bh. uslove ima ogromnu platu, Ipak, mjerilo svega je parket, a tu je bilans jasan, devet poraza i jedna pobjeda (u NLB ligi). S obzirom da bi 'Bosna' u slučaju otkaza morala izmirit sve obaveze, Vukoičić ne misli odstupiti. Trener je na klupi da bi napravio pomake, zadužen je za igru i rezultat. Ako trener ne zna šta uraditi kako bi zaustavio posrtanje, od koga onda možemo očekivati korak naprijed, ko će ekipi dati impuls?

Ono što najviše brine zaljubljenike u čarobnu igru pod obručem je to što se ne nazire rješenje. Ovo je za sada najniži mogući nivo, ali strahuje se da nije i posljednji. Oporavak će biti mukotrpan i težak. Treba stvarati igrače, a da bi taj proces imao uspjeh najbitnije je rad sa omladinskim pogonom. I ono što je jako važno sa talentiranim trenerima koji će proizvoditi igrače koji će klubu donijeti snagu i moć.

Posjeta utakmicama polako je počela kopniti, a atmosfera nekako najviše podsjeća na onu od prije osam ili devet godina kada se prilikom ulaska u dvoranu moglo samo čuti odskakanje lopte od parket. Razlika je samo u dvorani, nekad je to bila Skenderija, a danas je Zetra...