Košarka
8

Ponosna majka Slađana Sikiraš: Njegoša sam naučila da voli sve ljude, on je veliki borac

Piše: E. F.
Njegoš sa mamom Slađanom (Foto: Facebook)
Njegoš sa mamom Slađanom (Foto: Facebook)
Njegoš Sikiraš, 16-godišnji prvak Evrope u košarci i član reprezentacije BiH sa najsjajnijim odličjem, osvojio je sve što se sa svega 16 godina osvojiti može. Njegova majka Slađana Sikiraš u razgovoru za portal Klix.ba govori o proteklom Eurobasketu, planovima za budućnost, životu sa prvakom Evrope.

Dječak koji je počeo košarku da trenira sa svojih 11 godina u samo pet godina postigao je ono nemoguće: dočepao se olimpijskog i evropskog zlata. I tu neće stati. Njegov uspjeh i sjajna budućnost tek se naziru.

Poseban ponos zbog toga osjeća njegova majka Slađana Sikiraš koja za svoga sina kaže da je divno dijete i dečko koji mnogo mnogo radi i koje se zaista bori i daje sve od sebe u tome.

Živi se za njegove utakmice

Tako se ponašao i na Evropskom prvenstvu u Litvaniji odakle je zajedno sa svojim saigračima donio zlato. Njegova majka Slađana ali i brat i sestra svaki trenutak prvenstva proveli su uz televiziju. Svaki dan živjelo se samo za njegove utakmice, ništa drugo nije postojalo.

"Bilo mi je teško, užasno stresno, hodala sam po kući, pa jastuk na glavu stavljala ne bi li prošla koja minuta pa onda virim rezultat. Minuta je znala biti ko godina", ispričala nam je Slađana.

Iz sveg srca se nadala da će momci pobijediti i teško je bilo sve to izdržati.

"Ova naša divna djeca su to zaslužila. Borili su se iz petnih žila i ovo je samo njihova pobjeda", kazala nam je Slađana.

Kazala nam je Slađana kako je uspjeh njenog sina za nju veliki preveliki i sam po sebi dovoljan.

"Ova naša djeca se vole, najbolji su u tom što rade i u tome uživaju. To je sve što nam treba", kaže ona.

Inicijativu Darija Čojića, bivšeg Njegoševog trenera da Pale ovom zlatnom dečku također dodjeli stan, Slađana nije željela pretjerano komentarisati vidno razočarana i bijesna zbog natpisa u pojedinim medijima.

"Mi smo porodica koja živi skromno i ne sramim se to reći. Već dvadeset godina živimo kao podstanari, ali pošteno živimo i radimo i nikada ni od koga nismo zatražili niti jednu marku. Svaka pomoć je dobrodošla, ali mi nismo siromašni kao što su to objavili pojedini mediji krivo interpretirajući moje kazivanje da živimo skromno", priča Slađana.

Takve pogrešne interpretacije bacile su sjenu na sjaj njenog dječaka i upravo zbog toga ne želi govoriti o tome. Samo želi slaviti košarku naših zlatnih momaka.

Njegoš je Srbin iz Bosne

"Ovdje je samo važna košarka koju moj Njegoš i njegovi saigrači toliko vole. Ja sam ga naučila da voli sve ljude, naročito dobre ljude. Mi ne znamo šta je to mržnja i želim da tako i ostane. Mnogo je ljepše voljeti", kazala na je Slađana.

Istakla je da njenog sina u nedjelju dočekuje zabava u Bijeljini koji će mu prirediti njegov bivši klub KK Budućnost.

"Potom putuje u Rim i nastavlja igrati za Stella Azzurro", priča nam Slađana.

Njenog sina su, kako kaže, tražili i predstavnici Srbije, ali je Njegoš odlučio da igra za BiH.

"Kada je odlučivao za koga će igrati razgovarao je sa svojim trenerom Čojićem. On mu je tada rekao da mu on savjetuje da igra za BiH, a ne za Srbiju. Međutim odluka je bila njegova. Pitao me da li može da igra za BiH. Ja sam mu tada rekla pa naravno, ti si Srbin iz Bosne. Odlučio je da će braniti boje ove države", priča nam Slađana.

Zlatni dečko već veoma tražen

Iako Njegoš putuje već iduće sedmice za Italiju saznajemo da je naš zlatni dečko veoma tražen te da su u toku razgovori koji bi mogli dovesti do njegovog prelaska u novi klub. Sjajne partije koje je pružio na Evropskom prvenstvu učinile su da postane želja mnogih klubova.

Koji to klub potražuje našeg prvaka nije nam želio otkriti ni Čojić koji učestvuje u nekim razgovorima.

"Za sada ostaje u Italiji, kasnije ćemo vidjeti", kazao nam je on.

U svakom slučaju, Njegošu želimo samo najsjajnija odličja, gdje god bio.