Košarka
92

Počinje Eurobasket: Naša reprezentacija mora pobijediti Latviju

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Muška košarkaška reprezentacija BiH učestvovat će na Evropskom prvenstvu koje će se od 4. do 22. septembra ove godine održati u Sloveniji. Bit će to osmi nastup naše zemlje od samostalnosti. Na otvaranju izabranici Ace Petrovića igraju protiv selekcije Latvije u Jesenicama, a naš državni tim imat će ogromnu podršku sa tribina. U grupi smo sa Litvanijom, Makedonijom, Crnom Gorom, Srbijom i Latvijom.

Inače, u dosadašnjih sedam Evropskih prvenstava naš nacionalni tim s klupe je Sabit Hadžić vodio četiri puta, a po jednom Mirza Delibašić, Draško Prodanović i Mensur Bajramović. U 31 utakmici upisano je 5 pobjeda i 26 poraza.p

U Sloveniji priželjkujemo prolazak u drugi krug, koji čekamo 20 godina, u sportu koji je dao dva evropska klupska prvaka.

Košarkaška reprezentacija BiH predvođena selektorom Aleksandrom Petrovićem bez problema se plasirala na turnir u Sloveniji. Hrvatski stručnjak je modernizirao i ubrzao igru bh. tima.

Visok plasman zavisi od prvog meča

U pripremnim utakmicama za EP bilo je pobjeda i poraza. Ipak, zvanične utakmice su nešto sasvim drugo. Prvi dvoboj sa Latvijom izuzetno je važan. Košarkaški Zmajevi to znaju, zna to i Petrović, znamo to svi. Zato ćemo pred njih staviti samo jedan imperativ - plasirajte se u drugi krug, ispunite nas ponosom. BiH to može, naša reprezentacija ima kvalitet da dođe do konačnog cilja. Vrijeme je da vratite košarkašku euforiju u domovinu.

"Latvija je apsolutno najvažnija utakmica za prvenstvo. Moramo dati sve od sebe da pobijedimo, jer bez toga definitivno ne možemo računati na visok plasman. Nadam se i velikoj podršci naših navijača", istakao je prije odlaska Petrović.

Dakako, grupa je teška, to se odavno zna, ali nije samo nama neugodna, i drugima je. Međutim, određeni broj reprezentacija imao je otkaza i povrijeđenih igrača. Za pretpostaviti je da će biti otvoreno od početka do kraja. Košarkaški stručnjaci naglašavaju da ne treba tražiti favorita, ali isto tako ne treba nikoga otpisati ranije. Okršaj sa Latvijom puno će toga pokazati kada je riječ o našem nacionalnom timu.

Iskorak koji se čeka 20 godina

Kapiten reprezentacije Mirza Teletović prije odlaska na EP naglasio je koliko je važan prvi dvoboj.

"Utakmica protiv Latvije odredit će našu sudbinu u grupi. Pokušat ćemo slaviti u tom susretu, kako bi sa manje pritiska dočekali mečeve protiv Srbije, Crne Gore, Litvanije i Makedonije. Ukoliko uspijemo pobijediti, a uvjeren sam da hoćemo, mislim da možemo dosta daleko", istakao je tada Teletović.

Pred nastup u Sloveniji Petrović, koji voli čarobnu igru pod obručima, poručio je kako će bh. reprezentativci biti neugodni za sve suparnike i da će Zmajevi biti spremni da se upuste u borbu za plasman u drugu rundu. Taj iskorak čeka se od 1993. godine.

Utakmica protiv Latvije igra se u 14:30 sati uz direktan prijenos na FTV.

Boje BiH branit će: Zack Wright, Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Nihad Đedović, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Ante Mašić, Mirza Teletović, Edin Bavčić, Elmedin Kikanović, Nedžad Sinanović i Andrija Stipanović.

Raspored i satnica:

BiH - Latvija, 4. septembar 14:30 sati BiH - Srbija, 5. septembar 17:45 sati BiH - Crna Gora, 6. septembar 14:30 sati BiH - Makedonija, 8. septembar 14:30 sati BiH - Litvanija, 9. septembar 17:45 sati

Osmo mjesto 1993. najveći uspjeh

Najveći uspjeh na Evropskom prvenstvu ostvaren je 1993. godine, kada je BiH bila osma u Njemačkoj. Nismo učestvovali na smotri najboljih košarkaša Starog kontinenta, koja je održana u Grčkoj 1995. godine.

Dvije godine poslije u Španiji upisana je jedna pobjeda i četiri poraza, dovoljno za tek 15. mjesto. Identičnu poziciju zauzeli smo i u Francuskoj 1999. godine, dok smo u Turskoj 2001. bili 13.

Na kontinentalnoj smotri u Švedskoj 2003. izabranici tadašnjeg selektora Draška Prodanovića zauzeli su 15. mjesto. Pomak nije napravljen ni na prvenstvu u tadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori, kada je naš državni tim bio 13. U Španiji 2007. i Poljskoj 2009. godine nismo izborili učešće, dok smo prije dvije godine u Litvaniji, kada su prvi put učestvovale 24 reprezentacije, bili 17.