Jose Birjukov
0

"Petrović nije bio veliki igrač, Delibašić nije bio provokator kao ostali Jugosloveni"

Totalsport
Dražen Petrović
Dražen Petrović
Nekadašnji košarkaški reprezentativac Sovjetskog Saveza i Španije Jose Birjukov Aguirregaviria dao je intervju za magazin Jot Down u kojem se nimalo lijepim riječima osvrnuo i na Dražena Petrovića.

Birjukov je došao u Real Madrid 1984. godine iz CSKA-a, a u 11 je godina dijelio svlačionicu s mnogim velikanima, pa tako i s Draženom Petrovićem te sjajnim Špancem Fernandom Martinom. Obojica košarkaša su poginula u saobraćajnim nesrećama, Martin 1989., a Petrović četiri godine kasnije. Birjukov se prisjetio kako su izgledali njegovi zajednički dani s legendama.

"Petrović bi me nakon svakog treninga pozivao da gađamo sto trica. Pobijedio bih ga i otišao na spavanje. Problem je što su i Martin i Petrović bili ekstremni egoisti. I na kraju smo svi platili zbog toga jer nismo osvojili prvenstvo u sezoni 1988/89", istaknuo je Birjukov koji je Dražena smatrao dobrom osobom, ali zanimljivo, ne i posebno dobrim košarkašem.

"Petrović je bio sjajan šuter, ali ne i sjajan igrač. Bio je vrlo limitiran. Istina, psihološki je bio dominantan i bio je odličan košarkaš, ali za mene je Toni Kukoč bio bolji."

Osvrnuo se Birjukov i na odnos između Arvydasa Sabonisa i Dražena Petrovića.

"Urbana je legenda da su njih dvojica bili prijatelji. Sabonis nikad nije volio Jugoslavene, smatrao ih je provokatorima. Sabonis je na terenu, kao i svi iz SSSR-a, bio plemenit za razliku od Jugoslavena. Iznimka je bio samo Mirza Delibašić", zaključio je priču Birjukov.