Uoči početka kvalifikacija
82

FOTO+VIDEO / Petrović: Kvalitetna smo ekipa, nemam dilema za plasman na EP

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U ponedjeljak je u RSG-ovom Radio Caffeeu upriličeno druženje novinara sa košarkašima i seleketorom reprezentacije BiH Acom Petrovićem. Tema su bile pripreme i atmosfera pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Sloveniji 2013. godine.

Selektor bh. košarkaške reprezentacije, Aco Petrović, analizirao je proteklih šest mjeseci na kormilu reprezentacije i istakao da je postigao ono čemu je i težio. Prema njegovim riječima, BIH sada ima jednu snažnu reprezentaciju koja je spremna ostvariti velike ciljeve.

"Ono što sam predviđao prije šest mjeseci to se i ostvarilo. Obavili smo dobre pripreme i stvorili snažnu reprezentaciju. Igrači su adekvatno pripremljeni, tako da nemam dilemu da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo", izjavio je Petrović.

Selektor bh. državnog tima smatra da je Gruzija najopasniji protivnik našoj reprezentaciji, ali i da pažnju treba usmjeriti ka prvom susretu s Latvijom.

"Latvija jeste opasna, ali je Gruzija naš najveći protivnik. Nemojmo zaboraviti da su bili među 12. ekipa u Evropi. Imaju nekoliko izuzetno kvalitetnih i igrača i na neki način njihov koncept nalikuje našem. No, o Gruziji nećemo razmišljati. Naša pažnja jeusmjerena na 15. august i susret sa Latvijom. Utakmice na našem terenu trebamo iskoristiti na najbolji način. Vjerujem da ćemo uz pomoć brojnih navijača u tome i uspjeti", kazao je Petrović.

Bh. selektor poznaje ekipu Latvije, prvog protivnika BiH u kvalifikacijima za EP te vjeruje u pobjedu svojih košarkaša.

"Latvija je mlada i kvalitetna ekipa sa dosta talentovanih igrača, ali o nama ovisi da li će biti lako ili teško. Ne smijemo im dopuštati otvorene šuteve. Odbrana mora biti na visokom nivou, a već znamo da imamo nevjerovatan napadački kvalitet. U utakmicu ulazimo sa puno optimizma. Nervoze će sigurno biti, ali smatram da ćemo je se riješiti u ranoj fazi i prelomiti utakmicu u našu korist", smatra Petrović.

U našem timu neće biti Bavčića i Gordića, ali Petrović tvrdi da nema razloga za strah jer ima adekvatne zamjene.

Obavljenim pripremama, atmosferom i igrom reprezentacije zadovoljan je bh. reprezentativac Elmedin Kikanović, koji je također uvjeren u plasman na EP u SLoveniji.

"Pripremama sam zadovoljan jer smo odigrali dosta kvalitetnih utakmica protiv teških protivnika. Ekipe protiv Hrvatske, Srbije , Crne Gore, Italije, Slovenije su svakako kvalitetne i protiv njih smo pokazali da smo dobri i da možemo igrati sa svima. Podigli smo svoje samopouzdanje i sa takvim raspoloženjem ulazimo u kvalifikacije. Ne čeka nas lagan posao, ali vjerujem u uspjeh. Latviju trebamo pobijediti, a onda igrati utakmicu po utakmicu i ostvariti cilj. Ne smijemo potcijeniti ni Holandiju i Rumuniju, jer ukoliko ne uđemo u utakmice na pravi način, to može biti opasno.", izjavio je Kikanović.

Naš košarkaš smatra da su debitanti u reprezentaciji iskoristili priliku i da BiH sada ima snažan tim koji je odličan spoj mladosti i iskustva.

"Svakako, debitanti su odigrali dobro i sada imamo dobar tim koji je spoj mladosti i iskustva. MIslim da imamo dosta kvalitetnih rješenja u odbrani i napadu te da se možemo suprotstaviti svakoj ekipi. Što je najvažnije, atmosfera u ekipi je dosta dobra, to je važan preduslov za rezultate", zaklučio je Kikanović.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Harun Mahmutović, izuzetno je zadovoljan igrama reprezentacije te je pozvao navijače da u kvalifikacijama bodre reprezentaciju do konačnog cilja.

"Toliko sve dobro izgleda, toliko ima pozitivne energije da je mene pomalo i strah. Mi uvijek očekujemo neke nepredviđene stvari i imamo neki strah u sebi, ali s druge strane znam da imamo odličnu mladu reprezentaciju, samo to trebamo pokazati na parketu. Da bi to pokazali i dali sve od sebe, naši košarkaši trebaju navijače. Ovim mladim ljudima zaista treba publika. Ja se nadam da ljudi doživljavaju ovu reprezentaciju svojom i da će doći u velikom broju da pomognu da odemo na Evropsko prvenstvo na kojem nećemo biti turistički, nego ćemo biti značajan faktor i zabilježiti uspjeh", rekao je Mahmutović.

Kvalifikacijska utakmica između BiH i Latvije se igra u srijedu od 18:30 sati u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu.