Košarka
10

Pandža: Sikiraš definitivno ne igra, neuspjeh bi bio neprolazak grupe

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Juniorska košarkaška reprezentacija sutra počinje U18 Eurobasket u turskom Samsunu. Selektor naših juniora Josip Pandža se suočio s velikim problemom nakon povrede Njegoša Sikiraša, koji će propustiti ovo takmičenje.

"Nažalost, dobili smo konačnu potvrdu da Sikiraš nije u mogućnosti da nastupi na Evropskom prvenstvu. To je ostavilo traumu najviše njemu, ali i stručnom štabu i igračima. Zbog kratkog vremenskog perioda do utakmica nismo u mogućnosti da pozovemo novog igrača i igrat ćemo sa ovih 11 igrača", kaže Pandža.

Prvi ispit za naše juniore je selekcija Izraela.

"Dobro smo skautirali Izrael. To je šuterska ekipa koja šutira i 30 trojki na meču i mogu biti veoma neugodni. Kroz pripreme smo gledali njihove utakmice protiv Finske i Rusije u kojima su slavili. Igra im se vrti oko bekova Briskera i Ebe za kojih ćemo morati naći adekvatan odgovor. Moramo im dopustiti što manji broj otvorenih šuteva i uvesti utakmicu u naš ritam. Nadam se najboljem iako igramo protiv veoma jakog protivnika", kaže Pandža, koji se nada prolasku grupe.

"Ne volim pričati unaprijed. Idemo dan po dan, ali sigurno je da bi neuspjeh bio da ne prođemo grupu, iako je ona veoma teška. Svi znamo da imamo kvalitet i znanja da budemo među dvije najbolje ekipe u grupi C i da prođemo dalje", rekao je Pandža.