Svjetsko prvenstvo
1

Odlični Česi šokirali Petrovićev Brazil, novi trijumf košarkaša Australije

N. K.
Košarkaši Češke iznenadili su u Shenzhenu i pobijedili favorizovanu selekciju Brazila rezultatom 93:71 i tako upisali treći uzastopni trijumf na Svjetskom prvenstvu.

Česi su cijelim tokom meča bili bolji protivnik i pitanje pobjednika niti u jednom trenutku nije dolazilo u pitanje.

Posebno su raspoloženi bili u drugom poluvremenu kada su prvo Brazilce ostavili na svega 14 poena u trećoj četvrtini, a onda im zatrpali koš u posljednjoj dionici za ukupnu pobjedu od 22 poena razlike.

Najbolji kod Čeha bio je Tomas Satoransky koji je ubacio 20 poena te tome pridodao devet asistencija i sedam skokova, a podršku je imao u Ondreju Balvinu, koji je ubacio 15 poena uz 11 skokova.

Brazilce, koje s klupe predvodi bivši selektor BiH Aleksandar Petrović, predvodio je Vitor Benite, koji je imao skromnih 12 poena.

Češka sada ima isti broj bodova (7) kao i Brazil, ali je u prednosti zbog pobjede u međusobnom duelu. Iza ovog dvojca je Amerika sa šest bodova, ali i utakmicom manje, koju danas od 14:30 sati igra protiv četvrtoplasirane Grčke.

U Grupi L Australija je očekivano s 82:76 savladala Dominikansku Republiku i tako se učvrstila na prvom mjestu s osam bodova ispred drugoplasirane Francuske koja ima šest i utakmicu manje. Svoj susret Francuzi će odigrati danas od 14:00 sati protiv četvrtoplasirane Litvanije, dok je Dominikanska Republika treća sa šest bodova.