McCaw ostao bez kluba
5

Odbio produžiti ugovor s prvacima, prešao u Cleveland pa otjeran nakon tri utakmice

Klix.ba
Patrick McCaw (Foto: EPA-EFE)
Patrick McCaw (Foto: EPA-EFE)
Lista igrača koji su osvajali dva ili više prstena u NBA ligi je izuzetno velika, a na njoj se nalaze i široj javnosti manje poznati igrači. Jedan od njih je i Patrick McCaw koji je danas dospio u središte američke javnosti.

Naime, ovaj 23-godišnji bek je 2016. godine stigao u ligu u dresu Golden Statea, te je igrajući za Warriorse osvojio dvije titule prvaka, 2017. i 2018. godine. U dresu Warriorsa je za 15-ak minuta prosječno bilježio 4 poena, te po 1 skok i asistenciju, a pred početak ove sezone donio je veoma čudnu odluku.

Naime, odlučio je odbiti dvogodišnji ugovor koji su mu NBA prvaci ponudili težak 5,2 miliona dolara, te postati ograničeni slobodan igrač. To u praksi znači da je Golden State mogao izjednačiti ponudu koju mu neki drugi klub ponudi i na taj način ga zadržati.

Čekao je McCaw sve do 30. decembra, a onda mu je Cleveland ponudio 6 miliona za dvije godine negarantovanog ugovora, što je on prihvatio. Warriorsi iz principa nisu željeli izjednačiti ponudu, te je on postao igrač Cavsa.

Negarantovani ugovor je značio da Cleveland ga do 7. januara ima pravo otpustiti i platiti mu koliko je zaradio do tog trenutka. Cavsi su, nezadovoljni partijama koje je pružio u samo tri utakmice koliko je odigrao (1,7 poena), odlučili iskoristiti tu priliku i otjerati ga, te su mu isplatili samo 323.529 dolara.

Tako je umjesto 5,1 miliona dolara za dvije godine i prilike osvojiti još nekoliko titula prvaka McCaw zaradio "siću", te je ostao bez angažmana.

Treba istaći i kako stvari mogu na kraju ispasti i dobro po njega, s obzirom da sada bilo koji klub, uključujući i Cleveland, ima pravo mu ponuditi novi ugovor. Ipak, izvori iz SAD-a tvrde da je sve izvjesnije kako će 201 cm visoki bek karijeru nastaviti u Evropi.