Legenda bh. košarke
124

Obilježena 16. godišnjica smrti Dine Bilalovića, niko ga se iz KS BiH nije ni sjetio

E. B.
Foto: KK Bosna Royal
Foto: KK Bosna Royal
Danas je na sarajevskom groblju Bare obilježena 16. godišnjica smrti Sabahudina Dine Bilalovića, jednog od najboljih košarkaša Bosne i Hercegovine svih vremena.

Mezar su posjetili supruga Nasiha i sin Faris, mnogobrojni prijatelji Stjepan Boško Grubnić, Almir Bradić, Ibro Krehić, Sabahudin Bašivoć, te polaznici škole košarke Bosne Royal koja od danas nosi ime "Sabahudin Dino Bilalović" u čast legende bh. košarke.

Frapantno je da se niko iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine nije ni sjetio godišnjice smrti najboljeg igrača generacije koja je 1993. godine osvojila osmo mjesto na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, što je i do danas najbolji rezultat u historiji naše zemlje.

Ne samo da niko iz delegacije krovne kuće bh. košarke nije došao na mezar, već se niko u kancelariji saveza nije sjetio ni odati počast Dini ni na zvaničnoj stranici, ni na društvenim mrežama.

Bilalović je bio najbolji strijelac Evropskog prvenstva u košarci 1993. u Njemačkoj sa 24,6 poena po meču, te je bio ključni čovjek u pohodu na osmo mjesto.

Sabahudin Bilalović
Sabahudin Bilalović

On je profestionalnu karijeru počeo sa samo 17 godina u Bosni i bio je igrač čuvene generacije koja je 1979. godine postala prvak Evrope, a u karijeri je igrao i u Izraelu, Španiji, Švicarskoj... Sa Bosnom je bio i prvak Jugoslavije 1978., 1980. i 1983. godine.

Dino Bilalović je preminuo u 44. godini od posljedica srčanog udara 29. jula 2003. godine tokom odmora u Makarskoj.