Veliko Jusufovo srce
2k

Nurkić želio kupiti vakcine za sve stanovnike BiH, Amerikanci mu nisu dozvolili

E. B.
Nurkić je vakcinisan u aprilu
Nurkić je vakcinisan u aprilu
I dok političari u Bosni i Hercegovini čekaju kada će im ko donirati nekoliko hiljada vakcina i ništa konkretno ne rade da zaštite stanovništvo od koronavirusa, jedan čovjek u SAD-u je pokušao nabaviti vakcine za sve stanovnike naše zemlje. Njegovo ime je Jusuf Nurkić.

Nurkić je zbog koronavirusa izgubio nekoliko dragih članova familije i ne može gledati kako se naša vlast indolentno ponaša kada je riječ o pandemiji.

Stoga je naš košarkaš pokušao kupiti nekoliko miliona vakcina kako bi svi stanovnici Bosne i Hercegovine u što kraćem roku bili imunizirani protiv globalne pošasti zvane koronavirus.

Nurkić inače ne voli pričati u medijima o svojim nebrojenim humanitarnim akcijama, no u razgovoru za ESPN je otvorio dušu i otkrio da je želio pomoći svojim sunarodnjacima da se vakcinišu.

"U Bosni i Hercegovini imaju samo donirane vakcine, ali to nije dovoljno da se svi vakcinišu. Pokušao sam kupiti vakcine za cijelu državu. Spremio sam novac, imao sam plan kako to izvesti, ali nisam uspio", kaže Nurkić i pojašnjava zašto je propala njegova plemenita ideja.

"Čak i da pronađem nekoga ko je spreman prodati vakcine, američki zakon ne dozvoljava prodaju vakcina van države, sve dok se ne vakcinišu svi Amerikanci. Ne znam više šta da radim, sve sam pokušao", rekao je razočarani Nurkić koji je vakcinisan zajedno s ostalim saigračima iz Portlanda u aprilu.

Nurkić je bio spreman otkupiti i vakcine kojima ističe rok trajanja.

"Sjedinjene Američke Države su najviše pogođene i ljudi se i dalje ne žele vakcinisati. Ne smijem ni pomisliti koliko se vakcina u SAD-u baci jer im istekne rok. Ja bih rado kupio i te doze, ali ne dozvoljavaju mi. Mislim da smo podbacili kao društvo, sve zemlje bi trebale imati jednaku dostupnost vakcina, zar ne?", upitao se Nurkić.