U sjajnoj formi
11

Nurkić: Ne zanima me statistika, u NBA-u je važan biznis, a ja samo nabacim osmijeh i igram

Piše: K. H.
Jusuf Nurkić (Foto: Jusuf Nurkić/Twitter)
Jusuf Nurkić (Foto: Jusuf Nurkić/Twitter)
Bh. košarkaš Jusuf Nurkić prezadovoljan je četvrtom sezonom u NBA ligi, a prema njegovim riječima, on i Portland spremni su za play-off u kojem će pokušati pokazati svoje najbolje lice.

Nurkić smatra da je dobro to što ih u finišu sezone očekuju nešto teže utakmice, a dodao je da je od početka vjerovao kako Portland može unaprijediti igru u odbrani.

"Kao tim, mislim da shvatamo šta treba da uradimo. Postoje neke ekipe koje su izgubile šanse za play-off, mi pobjeđujemo te ekipe, a pobjeđujemo i one koje će ići u play-off. Imamo malo teži raspored na kraju sezone, ali to je dobro", rekao je Nurkić, koji je nakon toga dodao da je spreman za play-off:

"Prošle godine sam probao da šutiram na treningu da vidim mogu li da pomognem u play-offu, ali nije išlo. Ove godine je drugačije, jer ovaj tim nikada nije imao probleme sa napadom. Imamo dva beka koji mogu da postignu veliki broj poena, a poboljšali smo se u odbrani. Kada sam ja došao znao sam da tim može bolje u odbrani i fokusirao sam se na to", rekao je Nurkić.

Nurkiću je ovo četvrta sezona u NBA ligi, a kako kaže, presretan je u Portlandu gdje je svaki igrač spreman da se žrtvuje za ekipu i gdje niko ne gleda samo svoju statistiku.

"Ovo je moja četvrta sezona ovdje, a osjećam se kao da je tek druga. Imam još šanse da rastem i da napredujem, u poziciji sam da budem startni centar ekipe i sretan sam zbog toga. Zdrav sam i u dobroj formi, što je veoma dobro jer nikada u životu nisam odigrao ovoliki broj utakmica. Ovdje sam presretan jer su igrači Portlanda spremni da se žrtvuju za ekipu, što u nekim drugim ekipama ne postoji. Neki misle samo na broj poena, skokova i ganjaju samo svoju statistiku. Lično, ne zanima me to. Znam koliko sam dobar i koliko mogu da doprinesem timu", istakao je Nurkić.

Za kraj, Nurkić je odgovorio na pitanje o svojoj budućnost u kojem je rekao da je fokusiran samo na Portland.

"Ne razmišljam o tome ni najmanje. Fokusiran sam isključivo na Portland i na play-off. U ovoj ligi je biznis važan, ali ja pokušavam da nabacim osmijeh i da igram. Postizat ću poene i prepustiti drugima da rade svoj posao", završio je bh. košarkaš.

Od svog dolaska u Portland, Nurkić u prosjeku postiže 14,4 poena, a ima i sjajnu defanzivnu statistiku koja kaže da tek 55 posto šuteva preko njega završava u košu.