Retrospektiva FIBA-e
0

Novi naklon "Majci Zmajica": Kako je Jonquel Jones vodila košarkašice BiH do historije

N. K.
Jonquel Jones u akciji na Eurobasketu (Foto: EPA-EFE)
Jonquel Jones u akciji na Eurobasketu (Foto: EPA-EFE)
Jonquel Jones je odigrala odličan Eurobasket koji je nedavno završen predvodeći reprezentaciju Bosne i Hercegovine do historijskog uspjeha, a FIBA se danas prisjetila njenih najboljih poena i partija.

Sjajna košarkašica je na prvenstvu Starog kontinenta postizala 24,3 poena po utakmici te imala 16,8 skokova po meču i 3,3 asistencije po susretu.

"Da li je na Eurobasketu bilo utjecajnije i dominantnije košarkašice od 'Majke Zmajica'? Jonquel Jones je predvodila BiH do plasmana u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo", napisali su uz video iz krovne kuće svjetske košarke.

Podsjetimo, Jones je na kraju izabrana u najbolju petorku Eurobasketa, a za dlaku joj je izmakla i nagrada MVP-ja kompletnog turnira.

Posebno se istakla na meču četvrtfinala protiv Francuske kada je imala 24 skoka, što je ujedno i rekord na jednoj utakmici evropskih prvenstava, a na kraju je s BiH osvojila historijsko peto mjesto.

U međuvremenu se vratila u Sjedinjene Američke Države gdje igra WNBA ligu, a na spektaklu u Las Vegasu 14. jula igrat će za selekciju svijeta protiv najboljih košarkašica SAD.