Preokretom do trijumfa
16

Ništa od plasmana na Eurobasket: Pirova pobjeda bh. košarkašica na Islandu

Piše: K. H.
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Island na gostujućem terenu rezultatom 84:74 , ali nažalost ta pobjeda nije bila dovoljna za plasman na Evropsko prvenstvo s obzirom na to da smo završili kao najlošija drugoplasirana ekipa.

Naše košarkašice meč su otvorile poprilično loše, ponajviše zbog činjenice da smo od prve minute svim silama pokušavali stići do ranog vodstva i neke sigurne prednosti koja bi nam dala sigurnost. Ipak, u toj želji, pravili smo puno grešaka, a gotovo svaku napravljenu domaće igračice objeručke su prihvatile i maksimalno su kažnjavale sve naše promašaje.

Islanđanke su od početka imale prednost, prvu četvrtinu igrale su poprilično mirno i jednostavno, za razliku od naših igračica, pa je rezultat nakon prvih deset minuta bio 26:13 za domaćina. Sličnu igru vidjeli smo i na početku druge četvrtine, prije nego su bh. košarkašice ušle u sjajnu seriju i do poluvremena smo efikasnom igrom preokrenuli rezultat.

Na početku drugog poluvremena opet smo gledali igru s puno grešaka na obje strane, zbog čega je postignuto samo 25 poena u trećoj četvrtini (14:11 za BiH), da bi pitanje pobjednika BiH riješila već na početku posljednje dionice kada smo otišli na nedostižnih deset poena i meč smo mirno priveli kraju.

Najefikasnija igračica na meču bila je Hildur Kjartansdottir koja je susret završila sa 27 poena, dok su u našem timu Nikolina Babić i Milica Deura postigle po 15 poena.

Tabela: