Košarka
149

Nevaljala Rusija pomela BiH: Nurkić i društvo nestali u drugom poluvremenu

Piše: O. T.
Foto: KS BiH
Foto: KS BiH
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pretrpjela je težak poraz na gostovanju protiv Rusije (83:54) u 1. kolu grupe C kvalifikacija za Eurobasket 2017.

Nakon prvog poluvremena u kojem smo, uprkos lošem učinku sa linije za slobodna bacanja (7 od 15), energijom i borbom odlično parirali Rusima, naš tim je bukvalno nestao u drugom dijelu, pogotovo u trećoj četvrtini. Možda je na sve ovo utjecao podatak da smo posljednji pripremni meč odigrali 19. augusta, a Rusi 24. augusta, da su oni odigrali devet, a mi pet pripremnih mečeva. I naravno, da su naši igrači 23. augusta imali "ludu" rođendansku noć Jusufa Nurkića popraćenu stihovima Cecine pjesme "Nevaljala", a Rusija je noć kasnije deklasirala Finsku rezultatom 80:62.

Prve poene na utakmici zabilježio je Halilović koji je ubacio dva poena za naš tim. Halilović dodaje još dva poena i poveli smo sa 4:0. Zatim Nurkić dodaje dva poena. Serija 6:0 za naš tim. Nakon nešto manje od četiri minute igre bilo je 10:5 za naš tim. Rusi su uspjeli zaigrati bolje nakon otvaranja u kojem je naš tim vodio glavnu riječ. Nakon našeg vodstva 13:5, Rusi su napravili seriju 6:0 i vratili se na poen zaostatka (13:12). Iako je Rusija uspjela doći do preokreta, vratili smo se i vodstvom okončali četvrtinu (20:19).

Rusija je mnogo bolje otvorila drugu četvrtinu u koju je krenula sa serijom 7:1 i stigla do vodstva 26:21. Po dva poena Muse i Kikanovića natjerala su Ruse da pozovu time-out, jer smo se vratili na poen zaostatka (26:25). Tada je vladala ujednačena igra na šta smo mogli utjecati da smo bolje realizirali šuteve sa linije za slobodna bacanja. Ipak, na poluvremenu smo vodili 35:34.

Prvo poluvrijeme obilježio je naš loš učinak sa linije sa slobodna bacanja gdje smo ubacili sedam od 15 poena. Kod Rusa je bio loš šut iz igre i oni su pogodili samo tri od 14 pokušaja za tri poena te sedam od 22 pokušaja za dva poena.

Slično kao i u drugoj četvrtini, Rusi su učinili u trećoj četvrtini koju su otvorili serijom 6:0 i poveli sa 40:35. Tada je Mulaomerović zatražio time-out. Ipak, ni to nije pomoglo i Rusi su nas kaznili trojkom nakon što smo propustili iskoristiti naše napade. Rusi su tada jednostavno dominirali i letjeli terenom. Upečatljiv momenat je posebno bio kada su Rusi u jednom momentu šutirali za tri poena dok je naš tim nepomično stajao. Šut je bio uspješan, a najbliži da pokuša blokirati bio je Nurkić koji je ustvari okrenuo leđa i čekao ishod. Treća četvrtina okončana je rezultatom 61:45.

U posljednjoj četvrtini gledali smo istu sliku - jednosmjernu ulicu kojom su vozili Rusi. Domaći tim je u pojedinim momentima ubacivao poene kako je htio, kao da igra egzibicioni meč. Podebljana je razlika, a naš tim je nastavio sa katastrofalnom igrom u odbrani. Na kraju je bilo 83:54.

Najviše poena u našem timu upisao je Nurkić (19) koji je dodao i sjajnih 15 skokova. Još je samo Miloševć bio dvocifren u našem timu sa 10 poena. Na drugoj strani Kulagin je ubacio 17 poena, Mozgov 14 poena i Bikov 11 poena.

BiH: Nurkić 19, Zahiragić, Buza, Vrabac, Milošević 10, Gegić, Gordić 4, Kikanović 7, Musa 9, Sulejmanović, Gajić, Halilović 5.

Raspored utakmica grupe C:

Rusija - BiH 83:54

BiH - Švedska (3. septembar, 20:15 sati, Skenderija)

Švedska - Rusija (7. septebmar, 20:00 sati)

BiH - Rusija (10. septembar, 20:15 sati)

Švedska - BiH (14. septembar, 20:00 sati)

Rusija - Švedska (17. septembar, 14:00 sati)

Plasman na Eurobasket izborit će sedam prvoplasiranih ekipa iz sedam grupa te četiri najbolje drugoplasirane selekcije.