Košarka
64

Tok utakmice / Kvalifikacije za Eurobasket: Rusija - BiH 83:54

Piše: O. T.
Foto: KS BiH
Foto: KS BiH
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u 1. kolu grupe C kvalifikacija za Eurobasket 2017. gostuje protiv Rusije u Permu. Tekstualni prijenos ovog meča mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
  • Kraj. Pobjeda Rusije rezultatom 83:54.

Četvrta četvrtina:

U posljednjoj četvritini gledali smo istu sliku - jednosmjernu ulicu kojom su vozili Rusi. Domaći tim je u pojedinim momentima ubacivao poene kako je htio, kao da igra egzibicioni meč. Podebljana je razlika, a naš tim je nastavio sa katastrofalnom igrom u odbrani. Na kraju je bilo 83:54.

Treća četvrtina:

Slično kao i u drugoj četvrtini, Rusi su učinili u trećoj četvrtini koju su otvorili serijom 6:0 i poveli sa 40:35. Tada je Mulaomerović zatražio time-out. Ipak, ni to nije pomoglo i Rusi su nas kaznili trojkom nakon što smo propustili iskoristiti naše napade. Serija Rusa je nastavljna sa dva poena Kulagina za seriju od 11:0. Uslijedila je i trojka Hostova za seriju 14:0. Naš tim je u tim momentima imao niz od šet minuta bez koša. Osim lošeg učinka sa linije za slobodna bacanja, uslijedio je i loš učinak šuta iz igre. Rusi su vladali terenom, a naši griješili.

U život nas je vratila trojka Gordića za 48:39. Zatim je i Nurkić dodao dva poena te računajući i poen Halilovića napravili smo seriju 6:0. U završne dvije i po minute treće četvrtine ušli smo sa sedam poena zaostatka (48:41). Rusiju je krenuo i šut za tri poena, a naš tim je totalno pao tako da je u trećoj četvrini omjer bio 27:10 za vodstvo 61:45. Upečatljiv momenat je posebno bio kada su Rusi u jednom momentu šutali za tri poena dok je naš tim nepomično stajao. Šut je bio uspješan, a najbliži da pokuša blokirati bio je Nurkić koji je ustvari okrenuo leđa i čekao ishod.

  • Poluvrijeme.

Druga četvrtina:

Rusija je mnogo bolje otvorila drugu četvrtinu u koju je krenula sa serijom 7:1 i stigla do vodstva 26:21. Po dva poena Muse i Kikanovića natjerala su Ruse da pozovu time-out, jer smo se vratili na poen zaostatka (26:25). Nakon poprilično dužeg perioda igre bez ijednog poena, naš tim je imao šansu da povede, ali kontru nisu uspjeli završiti Gordić, Kikanović i Musa. Rusi su to iskoristili i sa uspješnim slobodnim bacnjima Karašova poveli su sa 28:25. Sjajni Musa trojkom donosi izjednačenje. Time je stigao do brojke od sedam poena u tim momentima.

Kasnije Milošević upisuje svoje nove poene i donosi nam vodstvo 30:28, a onda Buza ne uspijeva poentirati sa linije za slobodna bacanja i propušta priliku da nas odvede na +4. U tim momentima Nurkić je vladao ispod našeg koša i sjajno se istakao blokadom Mozgovu. Zatim je ponovo uslijedio scenarij kada su promašaji i greške oba tima utjecali na period bez poena. Potom je Nurkić izborio dva nova slobodna bacanja i natjerao Mozgova na treći faul. Nurkić je iskoristio bacanja i poveli smo sa 32:28, ali se Rusija brzo vraća na 32:30. Do kraja Rusi su uspjeli smanjiti na poen zaostatka i na odmor se otišlo uz rezultat 35:34.

Prvo poluvrijeme obilježio je naš loš učinak sa linije sa slobodna bacanja gdje smo ubacili sedam od 15 poena. Kod Rusa je bio loš šut iz igre i oni su pogodili samo tri od 14 pokušaja za tri poena te sedam od 22 pokušaja za dva poena.

Prva četvrtina:

U našoj startnoj petorci igraju Halilović, Musa, Godrić, Milošević i Nurkić. Za Ruse počinju Voronšević, Mozgov, Hostov, Baburin i Karasev.

Prve poene na utakmici zabilježio je Halilović koji je ubacio dva poena za naš tim. Halilović dodaje još dva poena i poveli smo sa 4:0. Zatim Nurkić dodaje dva poena. Serija 6:0 za naš tim. Nakon nešto manje od četiri minute igre bilo je 10:5 za naš tim. Rusi su uspjeli zaigrati bolje nakon otvaranja u kojem je naš tim vodio glavnu riječ. Nakon našeg vodstva 13:5, Rusi su napravili seriju 6:0 i vratili se na poen zaostatka (13:12).

Tada je zatražen prvi time-out našeg tima na meču nakon kojeg Nurkić pogađa za 15:12, ali Rusi trojkom Kulagina dolaze do izjednačenja 15:15. Ušli smo u posljednju minutu prve četvrtine i Rusija vodi sa 17:16. Prvo vodstvo Rusa na meču. Nakon što je promašio dva slobodna bacanja, Milošević pogađa trojku i poveli smo sa 19:17. Antonov sa dva poena sa linije za slobodna bacanja donosi novo poravnanje (19:19). Jednim poenom Kikanovića vratili smo vodstvo i okončali prvu četvrtinu sa 20:19.

Mali problem su tri faula koja je zaradio Halilović zbog čega će selektor Damir Mulaomerović morati da dozira njegovu minutažu. Imali smo jako dobar skok u odbrani i generalno pružili smo veliki otpor i energiju uz koju smo četvrtinu okončali vodstvom.

Utakmica je počela. Sretno Zmajevi!

16:59 - Završeno je intoniranje himni s tim da se stiče dojam da je himna Bosne i Hercegovine bila nešto kraća. Rusi su priredili sjajnu uvertiru prije meča i potrudili su se da spektakularno krenu u kvalifikacije.

16:57 - Dvorana prima oko 7.000 gledalaca i ispunjena je do posljednjeg mjesta. Na tribinama su uglavnom ruski navijači. Slijedi intoniranje himni.

16:55 - U rosteru Rusije nalaze se Karašev, Baburin, Ivlev, Bikov, Antonov, Zubkov, Hostov, Mozgov, Koljuškin, Voronšević, Ilnickij, Kulagin.

16:49 - U meču protiv Rusije u rosteru našeg tima bit će: Nedim Buza, Nikola Gajić, Amar Gegić, Nemanja Gordić, Miralem Halilović, Elmedin Kikanović, Milan Milošević, Džanan Musa, Jusuf Nurkić, Adi Zahiragić, Emir Sulejmanović i Adin Vrabac.

Sa početnog spiska selektora Damira Mulaomerovića, među ostalim, otpali su Nihad Đedović (državljanstvo), Andrija Stipanović (privatni problemi), Kenan Karahodžić (umor) i Alex Renfroe (povreda). U meču protiv Rusije selektor ne može računati ni na kapitena Mirzu Teletovića koji zbog zdravstvenih problema nije otputovao za Perm.

16:46 - Naš tim se nalazi u grupi C zajedno sa Rusijom i Švedskom. Plasman na Eurobasket izborit će sedam prvoplasiranih ekipa iz sedam grupa te četiri najbolje drugoplasirane selekcije. Eurobasketu 2017. godine održat će se u Rumuniji, Izraelu, Finskoj i Turskoj.

16:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 1. kola kvalifikacija za Eurobasket 2017. u kojem reprezentacija Bosne i Hercegovine gostuje Rusiji. Utakmica se igra u Permu s početkom u 17:00 sati uz direktan prijenos na BHRT-u.