Konstantno napreduje
257

Musa: Sretan sam zbog individualnih nagrada, odluka o karijeri u narednih 20 dana

Piše: K. Hadžić
Džanan Musa (Foto: Klix.ba)
Džanan Musa (Foto: Klix.ba)
Razvoj bh. košarkaša Džanana Muse je fantastičan. Prije tri godine ponosno je paradirao kroz glavni grad BiH slaveći titulu evropskog prvaka u košarci za kadete, a danas, pored nagrade za najboljeg mladog igrača regionalne ABA lige, dodat će još jednu laskavu individualnu nagradu - najperspektivniji bh. sportista zvanično je proglašen za najboljeg mladog igrača Eurocupa.

Musa je, pred možda i ključni period karijere, ušao u društvo proslavljenih košarkaša Kristapsa Porzingisa i Jonasa Valančiunasa koji su u prošlosti također osvajali ovu nagradu, a ono po čemu je on kao ovogodišnji dobitnik poseban jeste činjenica da će njegovo ime biti upisano kao najmlađe koje je ponijelo epitet najboljeg mladog. U konkurenciji brojnih vrhunskih i dobrih igrača mlađih od 22 godine, 18-godišnji Bosanac i Hercegovac je najbolji. Njegov razvoj je, upravo zbog toga, fantastičan.

U razgovoru za portal Klix.ba, košarkaš Cedevite istakao je da je posebno sretan zbog nagrade koju je dobio, a kako to obično biva sa mladim igračima, ovakav uspjeh predstavlja samo podsticaj da još više radi i trenira.

"Ovo je za mene zaista vrijedno priznanje s obzirom da se radi o nagradi koja je namijenjena za igrače mlađe od 22 godine. Ja kao najmlađi dobitnik ovog priznanja sam posebno sretan, ali sama nagrada poslužit će kao dodatna motivacija za još više vrijednog rada i treniranja", kazao je Musa.

Čestitka i poštovanje za Igokeu, nada za uspješnu Bosnu i Slobodu

Pored nagrade za najboljeg igrača Eurocupa, Musa je proglašen za najboljeg mladog igrača regionalne ABA lige, a također je pronašao mjesto i u najboljoj petorci. Sezona se polako bliži kraju i ostale su "samo" obaveze u prvenstvu, a kada pogleda ciljeve koje je na početku postavio, Musa smatra da bi volio da je tim napravio još jedan dodatni iskorak.

"Što se tiče individualnih nagrada, u ovoj sezoni sam osvojio sve što sam mogao. Ipak, timski nismo ostvarili ono što smo trebali i ja bih bio puno sretniji da je Cedevita napravila dodatni iskorak u svojim rezultatima. U košarci, kao i u većini sportova, tim je na prvom mjestu", istakao je 18-godišnji košarkaš.

Ekipa Cedevite stigla je do polufinala regionalne ABA lige, a nakon tri odigrana susreta, poraženi su od Budućnosti koja je ukupnim rezultatom 2:1 izborila plasman u finale. Musa je u posljednjoj utakmici postigao četiri poena, a nedavno je u meču prvenstva Hrvatske postigao 33 poena, što mu je nakon 35 poena protiv Mornara drugi najbolji skor u karijeri.

"U susretima protiv Budućnosti podredio sam se timu. Mislim da smo svi u glavama imali taj segment, ali na kraju nije išlo kako je trebalo. Nismo ispunili ciljeve", rekao je Musa, a na pitanje o tome da li više bh. klubova treba uložiti trud kako bi jednog dana zaigrali ABA ligu, nije previše razmišljao:

"Želja mi je da jednog dana vidim našu Bosnu i Slobodu kako igraju egal utakmice zajedno sa Igokeom u ABA ligi. Klubu iz Aleksandrovca stvarno čestitam na predstavljanju BiH u ovoj ligi i oni su klub koji izuzetno poštujem. Za nešto više, pored Igokee, potrebno je razvijanje u infrastrukturi i dobri sponzori koji će stajati iza naših timova", istakao je Musa.

Odluka u sljedećem koraku u narednih 20-ak dana

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine osvojila je šest bodova iz četiri utakmice, a krajem juna našu selekciju očekuje domaći susret protiv Francuske, dok će početkom jula igrati protiv Belgije na gostujućem terenu. FIBA je nedavno objavila nova pravila vezana za prenošenje bodova, a Musa smatra da na naš tim to neće imati puno utjecaja.

"Da, desile su se promjene, ali nama se situacija ne mijenja puno, osim što nam može igrati ulogu za eventualni zadnji krug kvalifikacija kad se bodovi opet budu prenosili. Mi moramo svaku utakmicu ići jako i na pobjedu i tu nema nikakvih drugih pravila", smatra Musa.

Naredni period koji očekuje Musu, a koji je na početku teksta okarakterisan kao možda i najvažniji u karijeri, mogao bi donijeti veliki iskorak za bh. košarkaša s obzirom da ga američki mediji već mjesecima navode kao igrača koji će karijeru nastaviti u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, NBA-u. Ipak, ono što je najvažnije, Musa svoj napredak može nastaviti i u Cedeviti, prelazak u klub koji igra Euroligu bi bio veliki korak, dok bi ugovor s nekim NBA timom bio kao diranje zvijezda.

"U narednih 20-ak dana će se znati inicijalna slika i de facto put kojim ćemo pokušati ići. Ono što je najbitnije je program koji je pripremljen za zadnja dva mjeseca, a on što se treninga tiče mora biti u potpunosti ispoštovan. Bit će jako naporno i definitivno sav fokus stavljam na pripreme za sve što slijedi. Siguran sam da će tim koji me zastupa, zajedno sa mnom i mojom porodicom, donijeti pravu odluku kada to bude trebalo. I to će jedino, zajedno sa mojim instiktom, biti relevantno u donošnju odluke", završio je Musa.