Veliki uspjeh košarkašica
468

Mujanović pobjedu posvetila legendarnom treneru: Sinoć sam sanjala da je na tribinama

H. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tim-menadžer ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Razija Mujanović pobjedu protiv Švedske posvetila je legendarnom treneru Mihajlu Mikiju Vukoviću, koji je vodio košarkašice Jedinstva Aida iz Tuzle kada su 1989. godine osvojile titulu prvaka Evrope.

Naša reprezentacija u Valenciji pobijedila je Švedsku u posljednjem meču na Eurobasketu rezultatom 82:63 i osigurala je nastup na kvalifikaciom turniru za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, koji se igra u februaru naredne godine.

Vuković je, s druge strane, preminuo početkom godine, a svojevremeno je vodio i Valenciju gdje je proglašen najboljim trenerom u historiji kluba.

"Bosna i Hercegovina je među šest najboljih na Eurobasketu za žene. Idemo naredne godine u Australiju da se borimo za plasman na Svjetsko prvenstvo! Za Valenciju me vežu posebne emocije, ovdje se osjećam kao kod kuće. Ovdje smo moj pokojni trener Miki i ja ispisali historiju ženske košarke. Sinoć sam sanjala da je na tribinama i da nas gleda. Ova pobjeda je za tebe treneru i za sve vas koji nas pratite od prvog dana.

Prije odlaska na pripreme imala sam žustre rasprave sa prijateljima iz svijeta košarke. Rekli su mi da je uspjeh što smo se plasirali i da nam treba biti cilj da odemo i da se ne obrukamo. Rekla sam im da ova ekipa i ja nemamo takav mentalitet. Ako ćemo ići sa bijelom zastavom, onda bolje da ostanemo kući i gledamo utakmice preko TV ekrana. Rekla sam im, ako idemo, onda idemo sa mislima da svakoga možemo pobjediti. Ako idemo, onda idemo da se borimo i da nas na kraju utakmice nagrade aplauzom i ovacijama. Ako idemo, onda idemo da nakon utakmice izađemo uzdignute glave sa parketa bez obzira na rezultat.

Otišli smo, a dalje znate.. Radujte se, idemo dalje! Volim te Bosno i Hercegovino", poručila je Mujanović na društvenim mrežama.

Košarkašice BiH će konačni plasman saznati nakon meča između Španije i Rusije (15 sati). Ukoliko Španija pobijedi u tom meču, naša selekcija će Eurobasket završiti na šestom, a ukoliko trijumfuje Rusija naše košarkašice će biti pete.

U kvalifikacijama za SP koje će biti odigrane u februaru 2022. godine učestvovat će 16 reprezentacija koje su zauzele najbolje plasmane na kontinentalnim prvenstvima. Igrat će šest najboljih iz Evrope, četiri najbolje iz Amerike, četiri najbolje iz Azije, te dvije najbolje iz Afrike.