BiH protiv Makedonije
0

Mogu li se pobjedom časno oprostiti?

Piše: E. Isanović
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Muška košarkaška reprezentacija BiH večeras igra posljednju kvalifikacionu utakmicu za odlazak na Eurobasket 2011.

Suparnik je Makedonija. Kao što je poznato, naša nacionalna vrsta ostvarila je dvije pobjede i pet poraza, te se nalazi na pretposljednjem mjestu grupe B.

U dvoboju protiv Velike Britanije izabranici Sabita Hadžića pokazali su sasvim drugo lice. Nažalost, poraženi su u produžecima.

Uoči dvoboja sa Makedoncima selektor podvlači:

''Prvo moram istaći da mi je jako žao što nismo pobijedili Veliku Britaniju. Imali smo veliku šansu. Mislim da je sudija mogao svirati čist prekršaj nad Miloševićem jednu sekundu prije kraja kada je bilo neriješeno. Učinit ćemo sve kako bi savladali Makedoniju. To neće biti nimalo lako, jer se radi o izuzetno kvalitetnoj reprezentaciji. U tim nam se vraća i oporavljeni Bavčić'', kaže Hadžić za Sarajevo-x.com.

Napominje da i u slučaju trijumfa nije zagarantovano treće mjesto, koje, kako sad stvari stoje, donosi baraž: ''Mi moramo slaviti i očekivati trijumf Velike Britanije u Ukrajini. To je, po mom mišljenju, nerealno, jer će Britanci vjerovatno igrati bez Denga. Oni su obezbijedili prvu poziciju i u Dnjepropetrovsk odlaze na izlet'', kaže šef državne selekcije.

Treba napomenuti da je Ukrajina bolja u međusobnom omjeru od BiH, što na kraju može biti presudno.

Za kraj treba istaći da selektor, zbog raznih razloga, nije mogao računati na kompletnu petorku reprezentativaca. Tu mislimo na Teletovića, Hukića, Vasiljevića, Kikanovića i Ikonića. Sigurno je da bi sa njima imali znatno veće izglede.

Okršaj sa Makedoncima počinje u 20.45 sati uz direktan prenos na BHT1.

Tabela:

  1. Velika Britanija 6/1 13
  2. Makedonija 5/2 12
  3. Mađarska 3/5 11
  4. BiH 2/5 9
  1. Ukrajina 2/5 9