Menadžer bh. košarkaša
162

Miško Ražnatović za Klix.ba: Musa uskoro potpisuje u Evropi, ali se veoma brzo vraća u NBA

N. Kustura
Ražnatović je Musin zastupnik (Foto: Twitter/Instagram)
Ražnatović je Musin zastupnik (Foto: Twitter/Instagram)
Miodrag Miško Ražnatović, vodeći evropski košarkaški menadžer i vlasnik agencije Beobasket koja zastupa Džanana Musu, govorio je za portal Klix.ba o razlozima povratka bh. košarkaša u Evropu te narednim planovima kako bi se što prije vratio u NBA ligu.
Musa i njegov menadžer danas su, kako smo već i pisali, donijeli odluku da ipak neće ostati u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je prvobitno trebao pokušati učiniti sve da se zadrži u NBA ligi, već da se bh. košarkaš vratiti u Evropu.

"Po mom mišljenju, Džanan je neko ko zaslužuje da bude u NBA ligi. Sticajem prilično nevjerovatnih i nesretnih okolnosti došli smo u situaciju da nema zagarantovanog ugovora. Jedan od razloga je i potpuno poremećeni kalendar takmičenja i velika zbrka koja je vladala u NBA ligi. Razmatrali smo koje su opcije i bili smo blizu da on nastavi borbu za NBA ugovor kroz razvojnu G ligu. Međutim, u toku posljednjih nekoliko dana postalo je potpuno poznato kakva će ta G liga izgledati. To nažalost nije ozbiljno takmičenje jer čak 13 timova neće igrati, znatno je smanjen broj utakmica, sve se igra na jednom mjestu i traje samo šest sedmice. Zaključili smo da to apsolutno neće biti optimalno mjesto na kojem bi on mogao pokazati talent i da se vrati u najjaču ligu svijeta", pojasnio nam je Ražnatović.

Bh. košarkaš je zbog navedenih razloga odustao od ideje igranja G lige i povukao se s drafta koji se trebao danas održati.

"Okrenuli smo se nastavku sezone u Evropi. Džanan će u narednih nekoliko dana doći u Evropu i vrlo brzo odlučiti gdje će nastaviti karijeru. Vijest da se povukao s drafta G lige u Evropi se pojavila danas u toku dana pa je tek tada informacija postala dostupna svim evropskim klubovima. I naravno, u toku večeri su počeli pozivi i preliminarni razgovori, upiti i mnogo toga. Očekujem da će u nekom veoma kratkom roku potpisati ugovor s nekim evropskim timom. Prilikom izbora tima rukovodit ćemo se činjenicom da to bude najbolje mjesto odakle će se za pola godine ili godinu i po vratit u NBA ligu. Da li će to biti euroligaški klub, teško je reći u ovom trenutku. Jednostavno nisu samo elementi jačine takmičenja odlučujući za tu odluku. Tu treba biti zadovoljeno više komponenti kako bi se neka sredina nazvala optimalnom za njegov skok i povratak u NBA ligu. Znat ću prepoznati kada se pojavi određena ponuda da li to mjesto daje realne šanse da se vrati u NBA ligu, gdje on zaslužuje biti po svom talentu i radnoj etici", poručio je.

Ražnatović očekuje da će Musa gotovo sigurno već u januaru imati novi klub, a osvrnuo se i na komentare koje prate Musinu karijeru.

"Ima samo 21 godinu i njegova draft godina praktično je trebala biti tek ovog ljeta. A on je već draft odradio prije dvije godine i ima dvije NBA sezone u nogama. Apsolutno nema nikakvih razloga za paniku i komentare koje sam primijetio. Sve je u najboljem redu. On je sa 21 godinom postigao više od 95 posto igrača u Evropi u cijeloj karijeri i što se tiče uspjeha i finansija. Nemam dileme ni brigu oko njegove karijere. Vrlo brzo će se sve iskristalisati. I njemu sam rekao ukoliko se vrati za dvije godine u NBA ligu nije kasno jer će imati 23-24 godine te će imati na raspolaganju još 10 godina za igranje u najjačoj ligi svijeta", zaključio je Ražnatović.