Košarka
45

Mirza Teletović u posjeti Međunarodnom kampu mira u Srebrenici

FENA
Mirza Teletović na okupljanju košarkaške reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mirza Teletović na okupljanju košarkaške reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Mirza Teletović, bosanskohercegovački košarkaš i član NBA ligaša Brooklyn Netsa, promoviraju prava djece i zajednički život u Srebrenici posjetom Međunarodnom kampu mira na jezeru Perućac.

Današnjom posjetom započinju aktivnost Mirze Teletovića kao USAID-ovog promotora dječijih prava u Bosni i Hercegovini.

Direktor USAID-a David Barth, Mirza Teletović, te uposlenici USAID-a i Ambasade SAD-a u Sarajevu će tom prilikom donirati Međunarodnom kampu mira tri računara, družiti se s mladima uz različite aktivnosti, poput farbanja kampa i čišćenja terena, dok će Teletović igrati košarku s mladim kamperima, saopćeno je iz USAID-a.

USAID će, zajedno s UNICEF-om i 80 mladih iz čitave BiH te 30-ak mališana iz srebreničkih osnovnih škola, razgovarati o tome kako da sva djeca u BiH imaju jednaka prava, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili spolnu pripadnost.

Kao dio započete kampanje o dječijim pravima, USAID će također donirati dodatna tri računara obližnjim srebreničkim osnovnim školama.

Otkako je osnovan, 2001. godine, Međunarodni kamp mira u Srebrenici posjetilo je više od 500 mladih iz svih dijelova BiH, susjednih ali i drugih država. Međunarodni mirovni kamp pomaže stvaranju novih prijateljstava i uspostavljanju veza među mladim ljudima, te gradi mostove između različitih etničkih i vjerskih grupa.

Do danas je Vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala blizu 1,6 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.