Nevjerovatna utakmica
118

Meč za historiju u Portlandu: Blazersi pobijedili Nuggetse nakon četiri produžetka

Piše: E. B.
Košarkaši Portlanda pobijedili su Denver rezultatom 140:137 nakon čak četiri produžetka.

Utakmica je bila najneizvjesnija od do sada odigrane 54 utakmice u NBA play-offu, a odlučena je tek nakon četiri produžetka.

Portland je imao šansu za pobjedu nakon 48 minuta, no šut za trijumf u posljednjim skeundama meča je promašio Al-Farouq Aminu.

Pobjedu Nuggetsima je u prvom produžetku u posljednjoj sekundi pokušao donijeti Nikola Jokić, no promašio je trojku sa vrha reketa.

Portland je imao šansu za pobjedu u drugom produžetku kada je Damian Lillard pokušao biti heroj domaće ekipe, ali ni on nije bio precizan sa vrha reketa.

Ni u trećem produžetku smo dobili pobjednika, a šut za pobjedu Denvera promašio je Jamal Murray.

Blazersi su konačno slavili u samoj završnici četvrte četvrtine. Pri vodstvu Portlanda 138:136 Jokić je išao na liniju slobodnih bacanja. Srbijanskom centru je nakon čak 65 minuta na parketu ruka zadrhtala, te je pogodio samo jedno bacanje za 138:137.

Nuggetsi su brzo faulirali Setha Curryja koji je bio siguran sa linije penala za konačnih 140:137.

Lillard (28) i McCollum (41) su postigli skoro polovinu poena Portlanda, dok je Jokić ostvario triple-double na drugoj strani (33 poena, 18 skokova, 14 asistencija).

Ovaj meč je ušao u historiju s obzirom da je tek drugi u NBA play-offu koji je odlučen nakon četiri produžetka. Jedini put prije današnjeg meča to se desilo 1953. godine kada je Boston savladao Philadelphiju rezultatom 111:105.